Oportunitate

Criza din Ucraina: oportunitate pentru “castiguri teritoriale”?

autor: FrontPress 28.01.2014

Harta Map Ukraine Ucraina Romania MareÎn presa din România și în grupurile naționaliștilor români de pe rețelele sociale, se vehiculează intens ideea utilizării crizei din Ucraina pentru „redobândirea teritoriilor pierdute”. Posibilitatea ca România să obțină câștiguri teritoriale de pe urma crizei ucrainene merită analizată.
Tschernowitz_historicalProbabil, unica opțiune pentru anexarea Bucovinei de Nord și ținutului Herța este utilizarea organizațiilor românești locale pentru declararea nesupunerii față de puterea de la Kiev, organizarea rapidă a unor „congrese”, „referendumuri” sau „consultări populare” și recunoașterea deciziilor acestor „foruri” de către puterea de la București. Șansele de reușită sunt aproape de zero, dar spre deosebire de o tentativă de a realiza schimbări teritoriale printr-o operațiune, ele există.
Din păcate pentru cei care visează la redesenarea frontierelor cu Ucraina, orice tentativă (cu atât mai mult o tentativă reușită) de a integra Bucovina de Nord și Ținutul Herța în România se va solda cu consecințe negative foarte serioase:
România își va strica definitiv relațiile cu Germania care deja l-a pălmuit diplomatic pe Băsescu pentru discursurile unioniste. Dacă Băsescu trece de la vorbe la fapte, Germania va căuta și, luând în calcul influența Berlinului asupra mecanismelor Uniunii Europene, va găsi modalități pentru a pedepsi România din punct de vedere politic și, mai ales, economic.
ucraina„Pe teren”, susținătorii intrării în România se vor confrunta cu gherilele naționaliste ucrainene care au fost antrenate și pregătite de instructori americani să lupte împotriva autorităților legitime ucrainene. De fapt, nucleul dur al „protestatarilor pașnici proeuropeni” este format din neonaziști care nu au sentimente pozitive față de români și cu atât mai mult nu vor fi de acord cu cedări teritoriale în favoarea României. Șansele ca americanii să-i permită lui Băsescu să le ia euronaziștilor o regiune întreagă sunt nule.
Din momentul în care România va încălca tratatul de la 1997, semnat de Emil Constantinescu, toate țările care au pretenții față de România sau față de care România ar putea avea pretenții teritoriale vor utiliza această încălcare drept precedent pentru acțiuni agresive la adresa integrității teritoriale a statului român.
Per ansamblu, acțiunile de redesenare a frontierei cu Ucraina sunt nerecomandabile, deși nu ar fi prima dacă când liderii de la București ar sacrifica bunul simț în numele unor calcule politice interne. De Valentin Mândrăşescu – Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu