Craciunul


Azi am vorbit cu o prietena si printre altele am intrebat-o cum a petrecut Craciunul. Raspunsul m-a luat prin surprindere. "Au fost zile obisnuite dar am primit si daruri de multe feluri". Asa cum raspunsul meu la intrebarea "ce ti-a adus mosul?" a luat-o pe ea prin surprindere : "multa iubire"

Cred ca discutia asta simpla arata la ce s-a redus atmosfera si semnificatia Craciunului. La daruri. Si musai sa fie palpabile. Sa poti arata ce ai primit de craciun.

Pentru mine craciun inseamna sarbatoare, casa impodobita de sarbatoare, masa festiva (chiar daca anul asta a fost cam goala) care sa cuprinda mancaruri traditionale pentru a ne aminti cine suntem si de unde venim, inseamna colid si familia adunata la impodobirea bradului.

La o emisiune tv zilele trecute am vazut o interpreta de muzica populara destul de cunoscuta care a declarat cu mandrie ca ea a ramas in satul in care s-a nascut si respecta traditiile si obiceiurile mostenite din batrani. Mi-a placut asta foarte mult. Nu era snobism, nu era o incercare de epatare si nici o modalitate de reclama. Povestea pur si simplu despre activitatile ei din perioada sarbatorilor.

Asa cum am mai spus-o in nenumarate randuri consider ca ne neglijam traditiile noastre stramosesti, traditii care ne definesc, ne dau acea siguranta in radacinile noastre, incredere in continuitate si verticalitatea noastra ca oameni pentru a adopta diverse sarbatori importate bazate pe "brand". Sarbatori ale unor popoare formate din tot felul de neadaptati care au cautat o lume noua si care la un moment dat au simtit nevoia de "sarbatori". Se pare ca e mai usor de sarbatorit evenimente foarte recente din istoria unor popoare la fel de recente decat zile speciale create de continuitatea celui mai vechi popor. Tinand cont ca s-a dovedit stiintific ca cele mai vechi urme de civilizatie si de viata s-au descoperit pe teritoriul tarii noastre.

Craciunul e o sarbatoare a iubirii, a familiei centrate pe valoarea ei suprema: copii. Fiind o perioada cu mai multe sarbatori si deci mai mult timp acordat familiei, casei si noua insine putem spune ca e inceputul perioadei de evaluare a ceea ce suntem, ceea ce am facut, ce avem de iertat celorlalti sau noua insine si ce vrem sa facem in anul care vine. E un moment in care ne dorim sa fim mai buni, mai iubitori, mai ingaduitori cu ceilalti si cu noi insine. E vremea bilantului si a unui nou inceput. Sarbatori fericite tuturor si un an mai bun, cu mai multa iubire si compasiune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu