Cumparati aur, conserve si arme !

Bancher din Elvetia: Cumparati aur, conserve si arme!

autor: FrontPress 
Un economist al bancii elvetiene UBS a emis o nota in care opineaza ca o eventuala prabusire a zonei euro ar putea avea efectele unui scenariu apocaliptic, sfatuind europenii sa investeasca in metale pretioase, conserve si arme.
Intr-un raport din luna septembrie, bancherul, pe numele sau Larry Hatheway, impreuna cu alti colegi de la UBS au declarat ca, daca macar una dintre tarile din zona euro se va prabusi, consecintele vor fi dezastruoase, informeaza Financial Post.
Economistul a preconizat o scadere cu 20% a Produsului Intern Brut pentru tarile creditoare (Germania) in cazul unei scindari a zonei, si o scadere de 40% pentru tarile indatorate (Grecia).
Hatheway are, acum, o perspectiva intunecata asupra situatiei economice: “Estimarile precedente erau destul de conservatoare – adevaratele costuri vor fi mult mai ridicate”, a declarat acesta.
“Asta pentru ca, odata ce Europa (si economia globala) se vor afla in depresiune, nicio masura nu va putea stopa declinul. Daca sistemele financiare cad si economiile sunt ruinate, va urma o perioada de deflatie prelungita sau poate chiar mai rau”, afirma Hatheway.
Economistul continua, spunand ca “zona euro a fost un concept gresit de la bun inceput”. In opinia sa, consecintele unui colaps monetar ar depasi actuala stare de volatilitate cauzata de incercarea de a salva zona. “E de preferat sa incercam sa reparam ceea ce este stricat”, a continuat acesta.
Economistul explica de ce nu ar fi fost bine ca Grecia sa paraseasca zona monedei unice: “Odata ce o tara paraseste zona euro, rezidentii celorlalte tari membre aflate in situatie de risc, ar putea crede, pe buna dreptate, ca ar putea urma chiar tara lor. In acest caz, logica le dicteaza ca ar fi mai bine sa-si depoziteze valorile in strainatate, ceea ce ar genera probleme pentru proprille banci, accelerand un colaps al sistemului financiar si al economiei”, mentioneaza Hatheway.
O eventuala cadere a zonei euro ar avea consecinte majore pe plan global. Intrebat de oamenii de rand ce le-ar recomanda intr-un asemenea context, bancherul a raspuns in felul urmator:
“S-ar putea sa existe unele bunuri care sa fie luate in considerare: metalele pretioase, de exemplu. Dar ar fi si alte investitii intelepte. Printre acestea se numara mancarea la conserva si armele de calibru mic”, conchide Hatheway. De Razvan Alistar – Ziare.com
«http://odorica-dariaion.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu