Craciunul : religie si consumism

Autor: Cosmin Sîrbu-ND Iași
Craciunul e una din sarbatorile cele mai asteptate de catre toti crestinii. Data de 25 Decembrie este cunoscuta pentru credinciosi drept ziua in care Mantuitrul Iisus Hristos S-a intrupat. E de necontestat faptul ca aceasta sarbatoare are o insemnatate religioasa deosebita. Din faptul ca suntem crestini, e de la sine inteles ca trebuie sa sarbatorim Craciunul in cel mai corect mod posibil.
Tocmai aici apare problema. Craciunul a ajuns in secolul XXI o “lupta” intre sarbatoare crestina in sine si consumismul promovat cu aceasta ocazie. Sarbatoare de Craciun in sine trebuie serbata cu sufletul curat. Craciunul este precedat de post. Din cate se pare , postul a devenit in ziua de astazi ca o practica religioasa extrema, astfel din ce in ce mai putini crestini mai ajung sa mai posteasca. Automat nu postesti, nu te spovedesti ,, nu te spovedesti nu te impartasesti, si astfel ajungi sa sarbatoresti Craciunul oricum numai cu sufletul curat nu.
Din pacate, negarea religiei si ateismul sunt din ce in ce mai populare in aceste vremuri. Deci automat mersul la biserica devine o raritate. Stau si ma intreb: cati mai ajung in ziua de Craciun la biserica?…Nici nu vreau sa aflu raspunsul….Pe langa faptul ca biserica a scazut ca importanta in vietile romanilor si nu numai, sarbatoarea de Craciun se mai confruta cu o amenintare. Insemnatatea adevarata a zilei de Craciun risca sa fie inlocuita cu fenomenul comercial Mos Craciun!!
Mos Craciun de acum este rezultatul a cateva sute de ani de “evolutie”, si este rezultat din Sfatul Nicolae. Sfântul Nicolae din Myra reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Antolia, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci. El a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace înainte de a se mărita pentru ca acestea să nu ajungă să se prostitueze.
De aici, datorita mai multor scriitori cu imaginatia bogata si mai multor desenatori s-a ajuns la Mosul Craciun pe care il stim azi. Cea mai populara imagine a lui Mos Craciun este cea promovata de mosul inventat de compania americana Coca Cola. În 1931, Moș Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfășurată de Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom l-a conturat o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roșu și o atitudine tolerantă. Compania folosește aceeași imagine a lui Moș Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acel moment până în prezent.
Astfel Sfantul Nicolae a ajuns sa fie inlocuit de un Mos Craciun care promoveaza consumismul, facand astfel sa se uite de insemnatatea religioasa a sarbatorii. Din pacate Ziua Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos incepe sa primeasca lovitura dupa lovitura. Dupa ce ca insemnatatea inepe sa ii fie inlocuita, mai nou nici denumirea nu ii mai este acceptata in unele tare. In unele tare a inceput sa fie interzis sa folosesti cuvantul “Craciun”…Se considera ca este o ofensa adusa celor care nu-s crestini. Ma gandesc acum, oare si eu ar trebui sa ma simt ofensat cand aud de sarbatori precum Hanuka?
Totul incepe sa arate din ce in ce mai superficial: in ziua de Craciun ( sa nu deranjez pe cineva cred ca trebuia sa zic “in perioada sarbatorilor de iarna”) oamenii isi fac cadouri, pe care le-au cumparat cu cateva zile inainte din magazine in perioada reducerilor ,aratandu-si acolo cat de crestini sunt imbrancindu-se si batandu-se pentru a lua un cadou cu un leu sau doi mai ieftin, apoi asteapta venirea serii sa danseze si sa se imbete in ultimul hal. Astfel Craciunul dispare discret din calendarul religios. Daca nu din calendar, cel putin din vietile oamenilor. Acum ma gandesc la cel ar zice cei care au o mare problema cu noua ordine mondiala, cu masoneria , cu marile corporatii, despre care se spun ca ar conduce in secret lumea. Categoric ar zice ca ceea ce ajunge sa se intample cu Craciunul e una dintre victoriile acestora cu populatia pentru supunerea suprema. Nu vreau sa va insuflu ideea de a nu mai sarbatori Craciunul cu cadouri de la Mos Craciun, ci doar vreau sa va transmit sa nu uitati de insemnatatea Craciunului, sa nu uitati sa fiti crestini in primul rand de Craciun si nu o turma de betivi in cluburi, baruri si discoteci. Dar, pastrandu-mi inca sperata ca Romania se va indrepta pana la urma, va urez tuturor un Craciun fericit (nu sarbatori de iarna fericite, cum ar vrea unii ce vor sa fie politically correct ) si fie ca anul ce va veni sa va aduca numai bucurii si impliniri!!!
Citiți și Crăciunul capitalist și corect politic
http://blog.nouadreapta.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu