Top 10 popoare de razboinici din istorie

Scris de
Desi in ziua de astazi razboiul este considerat o metoda violenta si josnica de rezolvare a problemelor, in trecut acesta era un adevarat mod de viata, uneori ridicat la rangul de arta.
Oricum am da-o, omul a evoluat odata cu dezvoltarea tehnicilor de lupta, fie ele purtate pentru aparare sau cucerire si stapanire.
Istoria este impodobita cu o sumedenie de razboinici care au aratat curaj, cruzime si tactici foarte bine puse la punct. Dintre acestia, cativa au dezvoltat o intreaga cultura a razboiului in scopul eficientei imediate pe campul de lupta.
10.Aztecii
Aztecii s-au remarcat ca soldati curajosi, extrem de puternici si nemilosi in lupta. De obicei se deghizau in animale precum vulturul sau jaguarul si desi foloseau arme destul de primitive ca arce sau bate, o faceau cu o deosebita indemanare.
Existau 2 scoli la care tinerii azteci invatau “arta” de a deveni razboinic: Calmecac si Telpochealli. Prima era destinata fiilor de nobili, in timp ce a doua putea fi urmata de fii oamenilor din popor. Aici, baietii intre 15-20 de ani erau pusi la treburi gospodaresti si ulterior li se facea instructie militara.
Pentru a accede la o clasa sociala mai inalta, soldatii trebuiau sa captureze razboinici inamici, care urmau a fi sacrificati in cadrul unor ritualuri canibalice. Aztecii au fost cuceriti in cele din urma de spanioli, care beneficiau de arme mult mai performante.
9.Mongolii
Mongolii sunt considerati printre cele mai barbare si salbatice popoare existente vreodata. Ei au dominat Europa si Asia si sunt renumiti pentru atacurile calare, condusi de Ginghis Han, unul din cei mai sangerosi conducatori din istorie care a reorganizat militar si civil societatea mongola. In toate luptele sale a detinut o armata mai mica decat a oponentilor, care s-a bazat pe lupta de cavalerie si tactica.
Erau foarte disciplinati si manuiau excelent arcul cu sageti, pe care il construisera atat de puternic incat patrundea prin armura. Atacul surpriza era metoda lor preferata de razboi si erau maestri ai psihologiei de lupta si ai intimidarii. Nu se ancorau in batalie fara o strategie inteligenta si astfel au reusit sa contureze unul din cele mai mari imperii ale lumii.
8.Mamelucii
Mamelucii erau soldati sclavi convertiti la islam care serveau califii musulmani si sultanii ayyubizi in Evul Mediu. In timp insa s-au dezvoltat, reusind sa obtina putere pentru ei insisi.
Majoritatea era antrenati ca razboinici de cavalerie si urmau codul Furusiyya care avea la baza valori precum curajul si generozitatea, dar si tactici de cavalerie, de calarie, de tras cu arcul si de vindecare a ranilor.
Mamelucii s-au impus ca experti ai luptei cu sabia, reusind de-a lungul veacurilor sa creeze si sa perfectioneze un stil propriu de scrima care, din nefericire, astazi este aproape uitat. Pe langa acest aspect demn de retinut, mamelucii au fost singurii razboinici care luptau cu o sabie intr-o mana si cu o sulita in alta, controland astfel distantele in lupta cu arme.
7.Legiunea Romana
Armata Romana a dus la formarea unui imperiu neintrecut in ceea ce priveste marimea si puterea. Cei mai puternici soldati erau legionarii. Acestia formau de obicei infanterie grea cu armuri si scuturi create de grecii antici.
Romanii erau maestri ai combinatiei sabie-spada, avand scutul pentru aparare. Erau supusi unei instructii indelungate, cu o disciplina de fier. Un soldat putea fi lapidat pana la moarte daca nu-si facea datoria asa cum trebuie. Scopul era ca in toiul bataliei fiecare sa lupte ca un singur om. Majoritatea luptelor erau corp la corp si puteau fi foarte sangeroase. Soldatii luptau pe viata si pe moarte si se ofereau recompense pentru vitejie, menite sa-i incurajeze.
Determinarea, buna strategie si cele mai bune arme au facut din Roma unul din cele mai longevive popoare din istorie.
6.Apasii
Apasii erau ca un fel de luptatori ninja ai Americii. Se furisau prin spatele inamicului si ii taiau gatul inainte ca acesta sa-si dea seama. Faceau parte din nativii americani si foloseau de regula arme primitive facute din lemn si os.
Au fost cei mai priceputi in manuirea cutitului in lupta, dar foloseau de asemenea cu pricepere securea tomahawk si aruncau toporul cu precizie. Au terorizat sud-vestul SUA si chiar si armata americana avea dificultati in lupta cu ei.
Cel mai cunoscut conducator al apasilor a fost Geronimo, un luptator si vraci care s-a remarcat in luptele impotriva Mexicului si a SUA. Descendentii apasilor ii invata pe luptatorii din ziua de astazi cum sa invinga in lupta corp la corp.
5.Samuraii
Samuraii erau cavaleri japonezi, maestri ai sabiei katana. Studierea si practicarea tehnicilor de lupta era principala lor indatorire. Pentru a deveni maestru, fiecare razboinic isi alegea un mentor (conducator spiritual) de la care primea invataturile despre arta razboiului.
Codul războinicului impunea onoare, respect faţă de cuvântul dat, spirit de sacrificiu şi dispreţ total faţă de moarte. In caz de infrangere in lupta, aveau loc sinucideri colective prin metoda seppuku.
Samuraii au faurit cea mai ascutita sabie facuta vreodata, care putea taia cu usurinta un om in doua. Pentru ei, 3 lucruri erau esentiale in viata: loialitatea fata de conducator, datoria fata de familie si onoarea. Faptele si meritele samurailor stau la baza culturii japoneze.
4.Ninja
Luptatorii ninja erau tarani asasini deghizati, antrenati initial pentru a-i ataca pe samurai. Desi spionajul era considerat o practica josnica, de multe ori razboinicii ninja erau angajati tot de samurai cu pozitii inalte care isi permiteau si doreau sa-si atinga anumite scopuri.
Scolile ninja erau invaluite in mister, special pentru a instaura panica si frica. Pentru a ajunge ninja de elita, erau instruiti foarte riguros in artele martiale.
In lupta dadeau dovada de rezistenta deosebita, atat fizica cat si mintala, perseverenta si capacitatea de a se ascunde, ramasa in legende sub numele de invizibilitate. Sabotajul si manipularea subtila a adversarului erau punctele forte ale razboinicilor ninja.
3.Vikingii
Vikingii au fost cei mai infricosatori razboinici ai Europei Antice. Atacau in raiduri puternice si foloseau cele mai periculoase arme pe care le aveau la dispozitie: sabii, spade si topoare. Ceea ce ii facea pe vikingi atat de infricosatori era faptul ca veneau pe apa, teritoriu pe care se simteau in siguranta, spre deosebire de ceilalti marinari europeni, care rar indrazneau sa se aventureze la distante mari de tarmurile cunoscute.
Luptatori de temut, celebri pentru accesele de furie razboinica, vikingii erau pagani. Nu respectau bisericile si manastirile, bogatiile acestora fiind tintele lor principale. Dupa ce s-au instalat in regiunile pe care le-au luat in stapanire, vikingii s-au contopit cu popoarele care locuiau aici, fiind rapid asimilati, desi aveau o cultura proprie, care cuprindea talente artistice impresionante, un dar aparte pentru intocmirea legilor, comert si o religie distincta patronata de un intreg alai de zei, in frunte cu Odin.
2.Spartanii
Spartanii au fost cei mai duri razboinici care au existat pe pamant. Razboiul si instructia oamenilor pentru razboi pe tot parcursul vietii era cultura lor de baza, iar in lupta erau condusi de o cruzime absoluta.
Copilul spartan nu apartinea parintilor, ci era proprietatea statului si traia doar daca era perfect sanatos. Tinerii erau biuciuiti fara motiv de mici pentru a fi disciplinati si a face sa le dispara frica de durere. Antrenamentul fizic era foarte sever constand in marsuri nesfarsite, alergari, gimnastica, aruncarea discului si a sulitei, zi si noapte.
Impotriva dusmanului foloseau cel mai des lancea spartana si dispretuiau arcul cu sagetile, considerandu-le armele lasilor. Idealul suprem era moartea eroica pe campul de bataie. O lupta memorabila a spartanilor este cea de la Termopile, cand 300 de razboinici au aparat o trecatoare in fata a 10.000 de persi.
1.Cavalerii
Razboinicii cavaleri cultivau curajul, capacitatea de a-si dovedi forta fizica in lupta, loialitatea si mai presus de toate onoarea. Protectori ai regelui, cavalerii erau foarte bine instruiti si armurile lor blindau practic cavaleria de atac, facand-o extrem de rezistenta.
Desi initial dispretuiau bogatia, in timp au inceput sa adune avutii nemasurate care le confereau calitatea de nobili. Aveau o placere deosebita pentru exercitii primejdioase, care i-au facut sa-si perfectioneze tacticile de lupta.  Armamentul fiind foarte greu, cavalerii nu se mai puteau da jos de pe cal, asa ca foloseau in principal lancea in confruntari.
Spre deosebire de spartani, cavalerii aveau bune maniere si odata cu exprimarea dragostei lor fata de femei a aparut termenul de curtoazie. Cavalerul era exemplul perfect de razboinic si in acelasi timp gentleman.
Sursa: Listverse
http://singurafelina.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu