Virusul electronic

Virusul electronic care patrunde in mintea umana

autor: FrontPress 17.12.2011
Experţii avertizează asupra unei posibile noi arme: un virus de calculator capabil să influenţeze comportamentul oamenilor. Domeniul biologiei sintetice este la început, dar se dezvoltă rapid şi ar putea scăpa de sub control, atenţionează Andrew Hessel de la Universitatea Singularity, din cadrul campusului de cercetare NASA, citat de presa britanică. Îngrijorarea a crescut în rândul experţilor din momentul în care antreprenorul miliardar Craig Venter a creat anul trecut prima formă de viaţă artificială, pe care a botezat-o Synthia.
Hessel consideră că această experienţă accelerează evoluţia naturală cu milioane de ani. „Aşa ceva ar putea duce la o lume în care hackerii pot dezvolta virusuri sau bacterii care să controleze mintea umană. Ingineria genetică este noua frontieră în informatică, iar biologia sintetică este una din cele mai puternice tehnologii din lume”, a declarat expertul.
Celulele, calculatoare vii
Într-un discurs ţinut la conferinţa tehnologică TXM, Andrew Hessel a avertizat că viruşii trimit semnale chimice în creierele umane şi pot fi folosiţi pentru a influenţa şi chiar a „controla” gazdele. Mai exact, un astfel de virus, „deghizat” într-un vaccin, poate fi injectat într-o gazdă pentru a-i controla acesteia comportamentul. „E posibil ca în viitor să fim nevoiţi să învăţăm să contracarăm genul acesta de arme.
Celulele sunt calculatoare vii, iar ADN-ul este limbaj de programare. Vreau să văd viaţa programată şi folosită pentru a rezolva provocările globale, astfel încât omenirea să poată ajunge la o relaţie durabilă în cadrul biosferei”, a punctat Hessel. La rândul său, expertul în securitate Marc Goodman este de părere că „biologia sintetică va duce la noi forme de bioterorism”. „Bio-crima este astăzi exact cum erau infracţiunile informatice la începutul anilor ’80: puţini şi-au dat seama de problemă, însă ea a crescut exponenţial”.
Românul de la Oxford
După ce Craig Venter a creat prima formă de viaţă artificială, profesorul de origine română Julian Săvulescu, de la Universitatea Oxford, a avertizat că descoperirea antreprenorului american „întredeschide cea mai profundă uşă din istoria omenirii”. „Această invenţie ar putea fi folosită pentru a crea cele mai puternice arme biologice imaginabile”, a spus Săvulescu.
Bloggeriţa Darlene Storm, specialistă în informatică, s-a arătat şi ea îngrijorată de perspectiva pierderii controlului asupra biologiei sintetice. „Cunosc oameni care nu sunt în stare să-şi protejeze sau să-şi updateze propriile computere”, a scris Darlene Storm, întrebându-se la final dacă „se va gândi cineva să sporească măsurile de securitate atunci când viruşii electronici vor deveni letali”. De Răzvan Priţulescu – Adevarul
H

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu