:: Meseria, bratara de aur !!!

Titlu*:Meseria, bratara de aur !!!
Autor:*:Odorica Ion
Poza:himmler-car.JPG
Articol*:Traducerea la fotografie este:Himmler ia in masina un evreu?

Atunci cind ma gindesc la valoarea unui om, imi aduc aminte, tot de la angajarea mea, la birourile Raf.Brazi 1966. Acolo eu trebuia sa fac materiale pentru brigada artistica si doamnna D. le punea pe muzica. Dar nu era nimic greu(dar pentru mine era), caci nu erau materiale cu staif, erau materiale pt.muncitori.Asta nu inseamna ca muncitorii erau prosti, ci ca materialele se refereau la munca in rafinarie.
Tot acolo, am mai scris acum nu stiu citi ani, era o doamna o chema "Pupe".
Povestea ei era trista caci, fusese in lagar la Treblinka? si Auschwitz , nu mai stiu precis cam,6 ani, avea 16 ani,la eliberarea din lagar, de catre americani si rusi, fusesera suiti in trenuri si au plecat, in zdrente, fiecare unde mergea acel tren.
Cind a ajuns la Gara Brazi, trenul in care se suise "Pupe"(asa i se spunea ca alint, dar eu am uitat si numele de familie si numele mic,fiind nume polonez, sau poate si-a luat nume de botez romanesc), care a coborit si nu a mai apucat sa se mai suie inapoi, trenul mergea la rusi si a ramas pe loc(avea 16 ani), si a fost indrumata spre conducerea rafinariei.
Acolo a fost intrebata( nu stiu in ce limba caci ea era evreica poloneza) cam ce virsta are, ce stie sa faca, sa o puna la lucru dupa stiinta, nu dupa acte caci, nu avea nici un fel de acte, nici de scoala.
A spus ca stie contabilitate, caci in lagar fusese folosita la biroul de contabilitate.
Zis si facut, a fost pusa la proba si imediat a fost trecuta contabila, la serviciul salarii, unde a progresat rapid.Dar i s-au facut acte de 5 clase, nu stiu de ce si nici daca a mai facut la seral sau la f.f. ceva.
Dar asta se intimpla in 1945, eu am gasit-o in 1966, o doamna eleganta, frumusica, distanta, stapina pe ceea ce poate si face foarte bine( sefa la biroul salarii) cu vorba placuta, presarata cu tze, tze, care ii dadea un farmec aparte. Era casatorita. A povestit cu alte ocazii, la alte persoane, viata grea din lagare, faptul ca a fost sterilizata, ca i-au scos unghiile, pentru ca nu executat cum trebuie ceva.Nemtii sint scrupulosi, pentru a face totul perfect.
Dar avea unghii scurte si erau ca si ale mele.
A stat la bloc la Nord, si-a facut casa pe bulevard. Totul era mai mult decit perfect, chiar pentru un pamintean de al nostru.Pe mama ei a gasit-o dupa 2o de ani in Rusia,prin org.internationale de cautare a evreilor, Simon Wiesentall(19o8-2oo5), sau Crucea Rosie Internationala.
Nici nu i se potrivea altceva mai bine, decit munca in contabilitate, i se potrivea manusa, era de acolo(aceasta munca este specifica evreilor, daca nu lucreaza cu bani, nu sint ei).
Asta vreau sa spun ca, in viata trebuie sa stii ceva, sa faci bine si cu placere, chiar fara dovezi de scoli inaintate.
"Pupe", asta stia si asta facea foarte bine.Nemtii au invatat-o meserie, corectitudine, disciplina si ia ajutat in viata, ca acolo unde a lasat-o trenul in zdrente, flaminda,fara sa cunoasca limba tarii respective, cu ce a aratat ca stie, s-a descurcat mai mult decit onorabil ajungind la un statut de invidiat.
La asta ma gindesc mereu, ca daca stii sa faci ceva bine, esti salvat de la mizerie, saracie si ai traiul asigurat. Meseria e bratara de aur, bine a zis cine a zis. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
http://odorica.blogspot.com/Powered by EmailMeForm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu