:: Cum a fost "tatucul"Stalin sters de pe harta Roman

Titlu*:Cum a fost "tatucul"Stalin sters de pe harta Romaniei
Autor:*:Odorica Ion
Poza:stalin.jpg
Articol*:Titulatura a circa 12.000 de localitati, strazi, uzine si fabrici din Romania botezate dupa intemeietorii comunismului - Marx, Engels, Lenin si Stalin a fost schimbata intre anii 1961 si 1965.

Dupa venirea comunistilor la putere in Romania, ca de altfel in toate statele ce adoptasera socialismul, au aparut orasele Stalin, Vasile Roaita, Gheorghe Gheorghiu-Dej, gradinitele "Drumul lui Lenin" sau "Ana Pauker" si spitale "Pavlov", informeaza Adevarul.

Potrivit lui Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale ale Romaniei, dupa 1960 a avut loc actiunea inversa, destalinizarea denumirilor. Istoricul precizeaza ca a fost vorba doar de o "nationalizare a comunismului din Romania", intrucat regimul ramane unul pur stalinist.

Marea operatiune a destalinizarii denumirilor a fost ceruta de Gheorghe Gheorghiu-Dej la Plenara Comitetului Central (CC) al Partidului Muncitoresc Roman (PMR) din noiembrie - decembrie 1961.

Actiunea schimbarii denumirilor se finalizeaza in 1965, iar un referat insotit de statistici ii este inmanat lui Dej cu numai 10 zile inainte ca acesta sa dispara dintre cei vii.

Potrivit referatului prezentat de Petre Lupu, actiunea s-a desfasurat treptat si a cuprins un numar total de 11.758 de unitati. Prima lovitura a fost data, in 1962, exact prin radierea lui Stalin de pe harta Romaniei.

Astfel, spune raportul, "in anul 1962 au fost schimbate toate denumirile legate de persoanele in viata si numele lui I. V. Stalin, respectiv denumirile a doua raioane din Capitala, a 23 de intreprinderi republicane, a 28 de intreprinderi si unitati de interes local, a 26 de cooperative agricole de productie, a 5 unitati de invatamant si cercetari stiintifice, a 285 de unitati social-culturale (spitale, cluburi, camine culturale, stadioane etc.) si a 541 de bulevarde, strazi si parcuri". In Romania pina in 1962 erau 346 strazi Stalin.
Sursa: Ziare.com 22 iul.2009
http://odoricaion.weblog.ro/Powered by EmailMeForm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu