VANGHELION 2010 - JIJI - VII

De unde se vede ce o sa vedeti!
episodul al VII-lea - JIJI

-A moa, a moa! se auzi dintr-un colt al Salii Mari a Tronului, caci vedeti domniile voastre, uitai sa va spun ca vanghelionul nu se tinea la Romexpo.
-A moa ! si toate privirile se intoarsera spre locul de unde Paul Goma lasase goma si se catarase pe un stalp, incercand sa scape de asaltul la furculita al confratilor literari dar pasamite turnatori.
-Cand va spun ,,a moa!” va chem la ordine boilor, nu strig dupa ajutor! Ce va hobana asa la mine? Baseascooo…!!! Mareane, Gigiiii….!!! Luati-i p-astia de pe mine! Luati-i ca altfel nu va mai dau meditatii la gramatica!
-Aghiasma mica - aghiasma mare.... Pac-pac!...... Zdreantza! replica Jiji dar se alese fulgerator cu un dos de palma de la Mitzura Arghezi. Ochiul stang ii scapara si-ncepu sa-i lacrimeze de la ghiulul de otel al Mitzurei, in timp ce dreptul se desfata zambind pe ghiulul de aur de cinci mii de carate al Ghiulbenghiancei.
La un semn al lui Marean, orchestra ataca vivace ,,Traiasca regele!”. Toata lumea se repezi cu dreapta la inima imitandu-l pe Prostanac, c-asa se face-n America. A lui Marean cata la a balerinei. Goma se invineti si se prabusi intre ai lui. Doar cativa mai apucara sa lase farfuriile si paharele din maini. Din cauza miscarilor de dreapta, cu vesela in mana, incepu o ploaie deasa de chiftelute, sarmalute, copanele, melci , scoici.... Meniul se anunta bogat. Jerbe colorate de murfatlar in cupaj cu jidvei, tokay, tohani, cotnari si purcari veneau de se prelingeau cuminti in dare neregulate pe peretii, pe hainele si pe fetele smerite ale convivilor. Goma se invineti si se prabusi a doua oara. 

-Nu asta baaaaa...  Alalalt! se auzi urletul disperat alui Marean peste capetele invitatilor. Seful de Orchestra se executa si schimba melodia. Lumea incepu odata cu orchestra : "Ree-puuuuu-bli-ca-mareata-vaaa-a-traaa...." 
-Nuuuu!!! Nuuuu!!! Alalalt...!!! 
Pentru a treia oara orchestra ataca in forta imnul atat de drag inimilor tuturor. Nelamurita, balerina reactiona automat prin culcat, tarash, spagat si salt inainte. La pirueta insa incremeni in aer atarnata de o mana de fier, care i se inclesta in ceafa. Si-apoi auzi Vocea suerandu-i foarte aproape de ureche:
-Treci fa langa Duda unde te-am trimis, ca tre’sa dai extemporal! 



Shoumastgauon!

Un comentariu:

  1. Spumos pamfletul...cred ca te-ar place si Marean,ma intreb, oare nu ti-ar stalci numele?:))
    L-ar parafraza pe Joe Dassin:
    "A toi..
    A la façon que tu as d'être belle
    A la façon que tu as d'être à moi
    A tes mots tendres un peu artificiels
    Quelquefois"...:)

    RăspundețiȘtergere