:: AUneori timpul zboara, parca, cu viteza luminii

Titlu: AUneori timpul zboara, parca, cu viteza luminii
Autor:: AndreeaCristina
Articol: A trecut si acest Craciun … Este foarte trist, cum trece timpul asta, asa de repede …

Totusi, inca au ramas in frigider, carnatii, sarmalele, toba, caltabosii etc. Fie, acum vorbesc in numele meu, cei care au ajuns la spital, ca in fiecare an, ca au bagat prea multa carne de purcel in stomacel, nu pot spune acelasi lucru … Probabil nici vecinii lor nu pot spune la fel, deoarece cred ca au mai trecut si pe la vecini … Dar na, in anul asta se intelege, e criza. Au mancat acum pentru restul anului care urmeaza …

Desi criza asta nu s-a vazut … Cine nu a avut bani, s-a imprumutat si tot a avut de toate pe masa de Craciun, inclusiv cadouri si, unii, chiar bani pentru vacante. Niciunul nu s-a gandit ca la anul s-ar putea sa nu mai aiba bani nici pentru o ceapa degerata … Dar na, speram sa nu fie chiar asa …

Ca in fiecare sfarsit de an, speram ca anul care vine sa fie mai bun, mai roditor, mai bogat din toate punctele de vedere … Si asa ca multi dintre noi pe langa urarile ( la multi ani, sanatate, sa dea Domnul sa ti se indeplineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai un an mult mai bun, sa fii la punga gros etc. ) pe care le facem pentru ca altii sa ne spuna multumesc la fel, mai urmam si cateva obiceiuri …

Obiceiurile de Anul Nou aduc cu ele si superstitii, nu doar in traditia romaneasca, ci si in alte parti ale lumii. De exemplu, grecii fac o prajitura traditionala in care pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost imprumutat si de romani, doar in anumite regiuni ale tarii.

Termenul de «Revelion» vine din franceza («Réveillon») si inseamna «veghe» sau «ospat la miezul noptii». ( aoleo … aveti grija cat mancati iar, ca unii de abia ati iesit din spital … )

De aici traditia de a avea o masa bogata si de a nu dormi in noaptea dintre ani. Tot in randul traditiilor de Revelion se inscriu si jocurile, muzica, urarile care reprezinta alungarea raului din anul ce se incheie si intampinarea binelui din anul ce urmeaza.

Exista obiceiuri de Anul Nou care s-au pastrat doar in mediul rural (stingerea luminilor simbolizand intunericul si haosul si aprinderea lor ca simbol al nasterii si credintei). In mediul urban multe din obiceiurile si traditiile de Revelion au fost inlocuite cu distractia si focurile de artificii.

Pe langa obiceiuri si traditii, exista si superstitii referitoare la noaptea dintre ani. Cei care cred in superstitii, nu trebuie sa spele rufe, sa coase sau sa tricoteze in noaptea dintre ani (aduce ghinion), nu trebuie sa intre in noul an fara bani in buzunar (se zice ca asa va fi tot anul care vine), nu e bine sa fie datori pentru ca se zice ca datoriile vor exista tot anul urmator etc.

De asemenea, traditia spune ca nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou pentru ca va aruncati norocul. Tot in prima zi din an e bine sa nu iesiti din casa pana ce nu va calca pragul o persoana bruneta (potrivit traditiilor, persoanele brunete aduc noroc si fericire, iar cele roscate si blonde ghinion). – Morala? Unde merg de revelion, bag o bruneta la inaintare =))
Revenim …

In noaptea dintre ani e bine sa va puneti o dorinta pentru ca aceasta are toate sansele sa se indeplineasca. Tot in noaptea de Revelion este bine sa faceti mult zgomot pentru ca zgomotele puternice alunga spiritele rele.

Daca nu v-ati ales inca tinuta pentru petrecerea de Revelion, optati pentru haine rosii (sau macar alegeti sa purtati un accesoriu rosu) deoarece culoarea rosie simbolizeaza fericire si noroc in dragoste.

O alta traditie de Revelion spune ca e bine sa lasati o lampa sau o lumanare aprinsa in noaptea dintre ani pentru a va bucura de un an nou luminos si plin de realizari.

Nu uitati de vasc daca vreti sa aveti noroc in dragoste si fiti atenti la cei care va calca pragul casei imediat dupa miezul noptii: daca este o femeie, veti avea un an prost, daca este barbat, veti avea un an plin de bucurii!

P.S. VITEZA LUMINII ESTE DE APROXIMATIV 300 000 km/s, mai precis 299.792.458 m/s. :-P

8 comentarii:

  1. Mama mea mai spunea ca e bine sa te sune un barbat in prima zi,sau ma rog sa te caute,ca asta aduce noroc,sub nicio forma sa nu fie femeie,cica aduce ghinion...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) da, e clar ... eu cred, ca aceste superstitii vin de demult, pe cand femeia nu era deloc bine vazuta in societate ... nu ca acum ar fi acceptata cum se cuvine, intr-u totul, dar sa zicem ca s-a mai schimbat ceva :) Eu aplic doar doua ... Intotdeauna am bani in buzunar la trecerea dintre ani, si nu raman cu datorii!

    RăspundețiȘtergere
  3. :) dati-mi numarul ca va sun pe fiecare poimaine:)sper sa va aduc noroc

    RăspundețiȘtergere
  4. Daaaa!!!Feri,cheltui mult cu Viena,pacat,altfel chiar ti-l dadeam!;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ups...commentul mi-a aparut semnat cu anonim,desi sunt logata,pfai sa fie!noroc ca am amintit de Viena :))

    RăspundețiȘtergere
  6. :-)) sa ti-l dau si pe al prietenului meu sa-i porti si lui noroc? :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce poa' sa fie in mintile oamenilor... te doare capu'! :) Daca te prinde cu 2 lei in buzunar anul viitor cu siguranta vei avea patru. Dar daca iti vari extrasul de cont.... e? Se schimba socoteala... :))

    RăspundețiȘtergere
  8. pacat ca nu am asa ceva, poate incercam :-))

    RăspundețiȘtergere