Sterilizarea fortata a unei tiganci

Slovacia condamnata la CEDO pentru sterilizarea fortata a unei tiganci

autor: FrontPress 09.11.2011
După ce în luna august Slovacia a fost acuzată că a elaborat un proiect de lege controversat care urmăreşte să sprijine comunitățile sărace, în special cele de ţigani, prin sterilizarea gratuită a femeilor care nasc prea mulți copii, a apărut şi primul caz de condamnare a statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o astfel de practică.
CEDO a condamnat statul slovac la plata unor despăgubiri morale în valoare de 31.000 de euro unei femei ţigănci, care a fost sterilizată în vara anului 2000 . Femeia a acuzat medicii că în ultimele clipe de travaliu, când urma să aducă pe lume cel de al doilea copil, a fost întrebată de aceştia dacă îşi doreşte în viitor şi alte sarcini. Medicii spitalului din oraşul Presov, estul Slovaciei, au asigurat-o că o nouă sarcină i-ar pune viaţa în pericol, dar şi pe cea a unui viitor copil. Speriată, având dureri mari şi fiind confuză în ceea ce priveşte sterilizarea şi caracterul ei ireversibil, femeia a semnat o declaraţie prin care îşi dădea acordul să nască prin cezariană şi să fie sterilizată.
Instanța de la Strasbourg a decis că autoritățile slovace i-au aplicat pacientei un tratament inuman şi degradant şi i-au violat dreptul la respectarea vieţii private şi familiale. În opinia judecătorilor, doctorii “au dat dovadă de o lipsă de respect flagrantă faţă de dreptul său la autonomie şi la alegere în calitate de pacientă”.
Femeia a susţinut permanent că etnia ei, precizată în fişa medicală, a jucat un rol major în decizia medicilor de a o convinge să fie de acord cu sterilizarea. Deasemenea, aceasta pune pe seama operaţiei şi eşecul din viaţa personală, afirmând că infertilitatea a fost motivul pentru care soţul ei a părasit-o.
Cu toate acestea, Curtea a respins acuzaţia de discriminare, explicând că nu dispune de informaţii suficiente pentru a demonstra că acest comportament al medicilor ”a fost motivat în mod deliberat de considerente rasiale”.
De-a lungul timpului au existat acuzaţii conform cărora gurvernele comuniste din Ungaria şi Cehoslovacia au aplicat o politică semioficială prin care au sterilizat ţiganii pentru a reduce numărul lor şi că acest “obicei” s-ar fi încheiat doar recent.
Conform recensământului din 2001, în Slovacia trăiesc în jur de 90.000 de ţigani, adică 1,7 la sută din totalul populaţiei. Dar, fapt identic cu situaţia din România, numărul real al ţiganilor este mult mai mare, unele surse estimând că acet grup etnic ar fi reprezentat de 520.000 de persoane, cam 10 la la sută dintr-o populaţie de aproximativ 5.400.000 de locuitori. Sursa: FrontPress.ro
«

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu