A murit Svetlana Peters, fiica lui Stalin

Svetlana Peters, fiica lui Stalin care a fugit în SUA şi a denunţat comunismul, a murit la 85 de ani

autor: FrontPress 29.11.2011
Stalin şi Svetlana
Fiica fostului dictator sovietic Iosif Vissarionovici Stalin, care a denunţat comunismul după ce a fugit în Statele Unite ale Americii în timpul Războiului Rece, a murit la vârsta de 85 de ani, după ce ultima parte a vieţii a trăit-o retrasă, departe de ochii lumii şi ai presei. Lana Peters era ultimul copil al lui Stalin rămas în viaţă şi l-a descris la un moment dat pe tatăl ei drept “un monstru moral şi spiritual”.
În 1967 a fost ajutată de serviciile secrete americane să fugă din Uniunea Sovietică, stârnindu-se la vremea respectivă un scandal diplomatic suplimentar între cele două superputeri.
Născută Svetlana Stalina, a ales numele de familie al mamei Alliluyeva, după moartea tatălui ei în 1953. A încetat din viaţă Lana Peters, noua ei identitate adoptată după ce a cerut azil politic în SUA.
S-a stins din viaţă în 22 noiembrie în Wisconsin, suferind de cancer la colon, scrie The Guardian.
A experimentat mai multe religii şi a fost măritată de patru ori. A scris câteva cărţi, cele mai bine vândute fiind autobiografiile din perioada trăită în Uniunea Sovietică.
Decizia de a-şi părăsi ţara a fost parţial motivată de persecuţiile autorităţilor asupra celui de al treilea soţ. Fuga ei a fost o lovitură propagandistică uriaşă pentru occidentali. Când a ajuns în New York a organizat imediat o conferinţă de presă prin care a denunţat regimul comunist.
Imediat premierul rus Alexei Kosygin a catalogat-o drept “instabilă moral” şi “o persoană bolnavă” spunând că “nu putem decât să simţim milă faţă de aceia care doresc să se folosească de ea în scopuri politice şi pentru a discredita Uniunea Sovietică”.
Peters era singurul copil al lui Stalin cu cea de a doua soţie, Nadezhda Alliluyeva, care s-a sinucis în 1932. A studiat la Universitatea din Moscova şi apoi a lucrat ca profesoară şi translator până la fuga în SUA.
La 18 ani a sfidat dorinţa tatălui ei şi s-a căsătorit cu studentul evreu Aleksei Kapler. Au avut un copil, dar mariajul a fost anulat şi soţul trimis într-un lagăr de muncă din Siberia.
Cu cel de al doilea soţ, Yuri Zhadanov, a avut o fată. După ce a divorţat de acesta, s-a căsătorit în 1964 cu Brijesh Singh, un comunist indian.
În SUA s-a căsătorit pentru a patra oară, cu William Wesley Peters. Au avut împreună o fiică, înainte de a divorţa şi de acesta, în 1973.
O perioadă a trăit şi în Marea Britanie, dar s-a reîntors în Uniunea Sovietică în 1984, pentru a-şi revedea cei doi copii lăsaţi în urmă. A reprimit cetăţenia sovietică, dar după numai un an a revenit în SUA, unde şi-a petrecut restul vieţii. Sursa: FrontPress.ro
«

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu