Tinerii sunt tot mai dezamagiti de partidele de sistem.
Un studiu publicat luni la Bruxelles de centrul britanic de reflecţie Demos prezintă o concluzie “şocantă”: “extrema dreaptă” înregistrează o creştere în Uniunea Europeană, mai ales în rândul tinerilor sub 30 de ani. Sintagma “extrema dreaptă” a fost utilizată însă fără a se defini parametrii care alcătuiesc această categorie politico-ideologică. Au fost incluse la un loc organizaţii care în mod normal nu ar colabora una cu cealaltă sau din familii ideologice diferite: de la populişti la naţional-revoluţionari, de la partide parlamentare la grupuscule marginale şi de la filosemiţi la antisionişti. Scopul studiului a fost doar acela de a înregistra o tendinţă la nivel european, şi anume scăderea a încrederii în clasa politică actuală şi căutarea de noi formule, alternative, mai radicale.
“În timp ce numeroase ţări europene au privirea fixată asupra stării economiei lor, o altă criză de încredere se pregăteşte. În toată Europa, tinerii se simt abandonaţi de partidele tradiţionale şi reprezentanţii lor şi afişează simpatie pentru grupările populiste”, avertizează Jamie Bartlett, unul din autorii raportului publicat în limba engleză pe site-ul Demos.
Studiul, care se bazează pe răspunsurile furnizate pe site-ul de socializare Facebook de aproape 11.000 de simpatizanţi ai unui număr de 14 grupări de “extremă-dreapta” din 11 ţări europene, arată că extinderea islamismului, percepută ca o ameninţare, uneşte tot mai multe persoane în Europa. Deasemenea au fost denunţate şi “efectele globalizării” sau “injustiţia socială”, resimţită mai ales de clasa muncitoare.
“În opinia lor, principalele partide politice au pierdut contactul cu realitatea, sunt insipide şi îndepărtate, incapabile să răspundă dificultăţilor pe care le întâmpină zilnic, în viaţa de zi cu zi”, afirmă Bartlett pentru The Guardian.
Studiul a identificat şi câteva “bastionae” ale “islamofobiei” şi “sentimentelor anti-imigraţioniste” în Franţa, Italia, Austria, Olanda şi unele state scandinave.
“Există sute de mii dintre ei în întreaga Europă. Sunt dezamăgiţi de politica principală şi de instituţiile politice europene şi îngrijoraţi de erodarea identităţii lor culturale şi naţionale şi se orientează spre mişcări populiste, care în opinia lor abordează a aceste preocupări. Aceşti activişti sunt în mare măsură pierduţi din vedere de politicienii majoritari, dar ei sunt motivaţi, activi şi în creştere ca număr. Politicienii de pe întreg continentul trebuie să ia act şi să reacţioneze.”, a concluzionat Jamie Bartlett. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu