In Brazilia, albii minoritari

În Brazilia, pentru prima dată, albii devin minoritari

autor: FrontPress 
În urma rezultatelor recensământului din 2010, în Brazilia se evidenţiază o schimbare a balanţei între rase, populaţia non albă devenind majoritară.
Pentru prima oară, populaţia de altă culoare a devenit majoritară în Brazilia, potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului efectuat în 2010, informează BBC. Din aproximativ 191 de milioane de brazilieni, 91 de milioane s-au declarat albi, 82 de milioane ca rasă mixtă iar 15 milioane s-au declarat negri.
Populaţia albă a scăzut de la 53,7% din totalul populaţiei în 2000 la 47,7% anul trecut.
Recensământul efectuat o dată la zece ani a arătat creşterea indicatorilor sociali din Brazilia ca urmare a creşterii economice , dar sunt subliniate şi inegalităţile în timp. Recensământul a fost efectuat de Institutul Brazilian de Geografie şi Statistică (IBGE).
“Este prima oară când un recensământ a înregistrat o scădere a populaţiei albe sub 50%”, se arată în raport. Numărul persoanelor care se declară neagri a crescut de la 6,2% la 7,6%, în timp ce numărul celor care se declară de culoare mixtă a crescut de la 38,5% la 43,1%.
Printre grupurile minoritare, două milioane de brazilieni s-au identificat ca asiatici şi 817 mii ca indigeni.
Datele recensământului reflectă progresele Braziliei pe parcursul unui deceniu de creştere economică susţinută şi a politicilor guvernamentale care urmăresc reducerea sărăciei. Astfel, între anii 2000 şi 2010, analfabetismul la adulţi a scăzut de la 13,6 % la 9,6%, iar printre copii cu vârste între 10 şi 14 ani a scăzut de la 7,3% la 3,9%. Accesul la reţeaua de apă potabilă, energie electrică şi de salubritate a crescut la nivel naţional.
Cu toate acestea, în aproape toate domeniile de dezvoltare umană, recensământul a arătat inegalităţile dintre nord şi sud din Brazilia, între zonele urbane şi rurale, precum şi între bogaţi şi săraci. De Răzvan Stancu - Radio Romania Actualitati
H
http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu