Patru scenarii pentru reinventarea Europei

In spatele crizei euro pandeste o provocare fundamentala si mai serioasa: cvasi-colapsul sistemului politic al UE. Ascensiunea populismului anti-UE de-a lungul si de-a latul Europei i-a impiedicat pe politicienii continentului sa inteleaga proportiile provocarilor politice.
Interventii institutionale tehnocratice au provocat si mai mult populism. Liderii europeni sunt acum incapabili sa rezolve criza euro, deoarece ei pot forta doar solutii nepotrivite prin portite existente in Tratatul de la Lisabona.
In “Patru scenarii pentru reinventarea Europei“, directorul Consiliului European pentru Relatii Externe, Mark Leonard, ofera un nou cadru pentru intelegerea crizelor de eficienta si de legitimitate ale Europei si examineaza obstacolele politice si legale din calea unei solutii in diverse state membre, noile sciziuni culturale din Europa si ascensiunea noilor forte populiste (inclusiv o discutie a noilor chestiuni germane si britanice). El prezinta diverse scenarii pentru rezolvarea crizei euro asa incat sa nu fie exacerbata criza cronica a declinului puterii europene.
Integrarea asimetrica va continua sa duca la tot mai multe solutii fara modificari ale tratatului. Aceasta este cea mai usoara solutie, dar risca sa esueze in rezolvarea crizei, exacerband rezistenta cetatenilor Europei si usurand trecerea de la o Uniune Europeana fondata pe reguli la una fondata pe putere.
O zona euro mai mica, eliminarea grecilor si probabil a altora, ar fi mai sustenabila si mai putin dureroasa, dar ar putea declansa un tsunami de panica. Aceasta ar rezulta in destramarea euro, o profunda recesiune si pierderea influentei UE in lume.
O uniune politica prin modificarea tratatului ar fi cea mai sustenabila si completa, dar este insotita de riscul unui esec spectaculos, de exemplu prin voturi de respingere in parlamente sau la referendumuri, ceea ce ar duce la dezintegrarea UE insasi.
Federalismul fara federalisti, intemeiat in jurul unei integrari mai profunde in cadrul eurozonei, dincolo de limitele tratatelor si institutiile europene existente. Dar acesta ar risca sa duca la aparitia unui “golf” in interiorul Europei si la marginalizarea UE-17 la nivel global.
Autorul argumenteaza ca UE si-a pierdut legitimitatea deoarece liderii sai nu pot sa actioneze. Dar motivul pentru care ei nu pot sa actioneze este ca UE are atat de putina legitimitate. El examineaza cele trei canale traditionale pentru intarirea participarii democratice si a legitimitatii – alegerea oficialilor europeni, referendumurile si deciziile nationale de retragere si neparticipare – si concluzioneaza ca fiecare dintre aceste cai ar putea sa faca Europa si mai greu de guvernat.
Cercetarea pentru “Patru scenarii pentru reinventarea Europei” se bazeaza pe interviuri cu inalti oficiali si personalitati politice din 19 state membre UE. Documentul este prima publicatie oficiala a noului proiect major al Consiliului European pentru Relatii Externe pe tema reinventarii.
Sursa: Hotnews
http://blog.nouadreapta.org/
http://odorica-dariaion.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu