Zona euro se va prabusi

Barroso: Zona euro se va prăbuşi, dacă nu vor fi luate măsuri urgente

Zona euro se va prabusi daca nu vor fi luate masuri urgente pentru a consolida moneda unica europeana, a declarat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose-Manuel Barroso.

Anuntul a fost facut miercuri in cadrul unei conferinte organizate la Berlin, ce a avut ca tema introducerea eurobondurilor, scrie The Guardian.
“Fara o guvernare economica intarita, zona euro va intampina dificultati mari in a-si pastra moneda unica”, a mentionat Barroso.
Presedintele CE a recunoscut ca moneda euro incepe sa se scufunde si a facut un apel catre cele 17 guverne, indemnandu-le sa actioneze impreuna pentru a salva zona euro.
Barroso a prezentat modalitatile prin care Comisia Europeana ar putea impune o stabilitate financiara mai mare in tarile din zona euro.
In viziunea presedintelui CE, toate cele 17 natiuni care fac parte din zona euro ar trebui sa trimita Comisiei in fiecare an proiectele bugetare pana la data de 15 octombrie, astfel incat organizatia sa poata cere modificari, daca acestea sunt necesare.
In plus, CE ar trebui sa monitorizeze mai atent deficitul bugetar al fiecarei tari si, daca este cazul, economia nationala, in ansamblu, in cazul in care in care stabilitatea financiara a statului respectiv este amenintata. Comisia Europeana ar putea oferi asistenta financiara fara ca tara respectiva sa ii mai solicite ajutorul. In plus, fiecare stat ar trebui sa formeze consilii financiare si sa pregateasca proiectul de buget pe baza unor previziuni independente.
Barroso a mai subliniat si ideea de independenta a Bancii Centrale Europene, acesta considerand ca institutia financiara nu ar trebui sa cumpere obligatiuni pentru a reduce datoria statelor din zona euro.
Sursa: Ziare
http://blog.nouadreapta.org/ 
http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu