Nicu Covaci, suparat ca Romania e reprezentata de trupe de tigani

“Institutul Cultural Roman trimite peste tot, la toate intalnirile internationale, trupe de tigani. De ce nu ne trimit pe noi?”, s-a revoltat Nicu Covaci. “Cultura lor nu este cultura noastra”, spune liderul formatiei Phoenix.
Disputa aprinsa intre Nicu Covaci si Institutul Cultural Roman (ICR). Liderul formatiei Phoneix este suparat ca ICR trimite “trupe de tigani” sa reprezinte Romania la diferite evenimente internationale.
“Eu am vazut deja harti unde scrie Gipsyland. Deci Romania trecuta ca Gipsyland, foarte clar, chestie care nu mi-ar conveni, pentru ca eu am mare respect pentru tigani, am crescut cu sarbi, cu evrei, cu svabi, cu tigani intr-o curte mare, uriasa, in Timisoara, si nimeni nu era deosebit. Ne iubeam toti sau ne bateam toti. In Banat nu se creste cu ura de rasa, eram egali. Apreciez la tigani, de exemplu, talentul muzical. (…) Insa ceea ce ma deranjeaza este ca, totusi, cultura lor nu este cultura noastra. Or, Institutul Cultural Roman trimite peste tot, la toate intalnirile internationale, trupe de tigani. De ce nu ne trimit pe noi?”, a spus Nicu Covaci la o conferinta de presa sustinuta vineri la Bistrita, potrivit Agerpres.
Declaratia liderului Phoenix a surpins Institutul Cultural Roman: ”Este o declaratie care ne intristeaza si ne surprinde. Ne asteptam ca domnul Nicu Covaci sa cunoasca mai bine activitatea ICR – tinand seama si de faptul ca in 2010 am colaborat rodnic cu formatia Phoenix, care a concertat la Chisinau cu ocazia Zilei Limbii Romane in Basarabia, organizata de Institut prin Directia Romani din afara tarii. ICR a organizat de-a lungul timpului, si in tara, si in strainatate, programe si evenimente cu participarea unor muzicieni reprezentativi din genuri cat se poate de diverse, de la muzica traditionala la jazz, de la muzica electronica la muzica clasica. Exemplele sunt nenumarate, oricine e interesat poate consulta rapoartele publicate pe site-ul ICR”, a declarat Sorin Ghergut, seful Biroului de Presa al ICR, citat de Agerpres.
Formatia Phoenix va concerta, duminica, in cadrul primei editii a festivalului “Arena Rock-Fest” organizat la Bistrita. Festivalul va fi deschis sambata printr-un concert al trupei Zdob si Zdub.
Sursa: Agenda.ro
http://blog.nouadreapta.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu