Violenţele antiţigăneşti au cuprins toată Bulgaria. “Regele” ţiganilor din ţara vecină, un căldărar din România?
Cinci persoane, între care doi poliţişti, au fost rănite şi aproximativ 100 de manifestanţi au fost reţinuţi luni seara în mai multe oraşe din Bulgaria pe fondul tensiunilor antiţigăneşti declanşate după incidentele care au provocat moartea a două persoane săptămâna trecută, a anunţat poliţia. Demonstraţiile, la care au participat în general tineri care au scandat împotriva ţiganilor şi turcilor, au avut loc în 12 oraşe din ţară, inclusiv Sofia, Plovdiv, Varna şi Burgas. Acţiunile au fost organizate şi promovate în special cu ajutorul reţelelor de socializare.
Un poliţist a fost rănit la Varna (est), unde au fost reţinuţi 23 de manifestanţi. Un poliţist şi o tânără au fost răniţi, iar 27 de persoane reţinute la Sofia, unde manifestanţii s-au reunit în faţa Parlamentului. Cei 1.500 de demonstranţi au vrut să ajungă şi la moscheia Bania Başî din centrul capitalei bulgare, dar încercarea lor a fost respinsă de poliţiştii care au folosit bastoanele din dotare. La Plovdiv, al doilea oraş din ţară, 47 de persoane au fost reţinute pentru vandalism, scrie Mediafax. În mai multe regiuni ţiganii s-au înarmat cu bâte şi arme albe, informează presa bulgară.
Poliţia a fost acuzată de manifestanţi de susţinerea clanurilor mafiote, dar şi de abuzuri, forţele de ordine intervenind cu brutalitate împotriva demonstranţilor, marea lor majoritate fiind paşnici. Au fost raportate cazuri când femei şi copii au primit lovituri cu bastoanele de cauciuc.
Tensiunea interetnică a fost provocată de un incident de vineri seară, când Anghel Petrov, un tânăr bulgar din satul Katuniţa, regiunea Plovdiv (sudul Bulgariei), a murit strivit de un microbuz plin de ţigani. Tatăl şi prietenii victimei susţin că Anghel nu a fost ucis din culpă, ci călcat cu intenţie de şoferul care a fugit de la faţa locului, dar a fost reţinut sâmbătă seară, la aproximativ 24 de ore după accident, scrie Agerpres. Indivizii aflaţi în microbuz se întorceau de la o vizită în casa lui Kiril Raşkov, zis regele Kiro, care pretinde că este liderul ţiganilor din întreaga Bulgarie. În cele două zile de după incident, localnicii din sat au organizat acţiuni de protest, insistând ca Raşkov să fie obligat să părăsească satul. Sâmbătă, la Katuniţa, au ajuns suporterii a două echipe de fotbal din Plovdiv care au reuşit să incendieze patru din casele familiei lui Raşkov. În timpul protestelor din sat, un alt tânăr a decedat, de această dată din cauza unui stop cardiac, iar cinci persoane au fost rănite. Situaţia la Katuniţa s-a liniştit duminică, dar acţiunile de protest s-au mutat în oraşele mari.
Unii ţigani din Bulgaria susţin că regele Kiro, renegat acum de propria comunitate şi condamnat la moarte de un stabor ţigănesc, ar fi venit din România. “Aşa ceva nu s-a întâmplat în Ajhasan Mahala în ultimii 50 de ani. Şi toate acestea din cauza lui Kiril Raşkov, un căldărar care a venit din România”, a declarat Inan Aliev, unul dintre liderii comunităţii ţigăneşti, citat de Plovdiv24.
Tensiunile rasiale sunt fără precedent în Bulgaria ultimilor 20 de ani şi se suprapun cu campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi municipale din 23 octombrie. Pentru a încerca să calmeze spiritele, Guvernul a anunţat deschiderea unei anchete fiscale privind veniturile familiei Raşkov. Cu toate acestea, partidele naţionaliste Ataka şi VMRO – Mişcarea Naţională Bulgară continuă să anunţe mitinguri de protest împotriva infracţionalităţii ţigăneşti.
Conform recensământului din 2001, în Bulgaria ar trăi 370.000 de ţigani. Estimările neoficiale indică însă un număr mult mai mare, care merge până la 7-800.000 de ţigani, însumând aproximativ zece procente din totalul populaţiei de 7.350.000 de persoane. În Bulgaria, alte zece procente din populaţie sunt reprezentate de minoritatea turcă. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu