Romania vinduta marii finante internationale


 Datoria externă a crescut cu 5,2 miliarde de euro în luna iulie faţă de anul 2010

autor: FrontPress 

În decembrie 1989, Românicomunistă finalizase deja achitarea datoriilor externe, după un efort aproape supra-omenesc şi cu sacrificii enorme care s-au regăsit în nivelul de trai scăzut al populaţiei. Este greu de estimat cum ar fi decurs evoluţia economică a ţării, avându-se în vedere independenţa faţă de marea finanţă mondială. Au venit însă evenimentele din 1989 iar politicienii care s-au perindat la putere de atunci şi până în prezent, indiferent de partid, nu au ştiut să valorifice acest avantaj. Din contră, furtul instituţionalizat şi lipsa de pregătire au făcut ca datoria externă totală a României să fie la data de 31 iulie 2011 de 96,129 miliarde de euro, adică peste 60 la sută din Produsul Intern Brut.
Potrivit Băncii Naţionale a României, comparativ cu sfârşitul anului trecut, datoria externă a României a crescut astfel cu 5,2 miliarde de euro în luna iulie, adică cu 5,74 la sută.  Din suma totală de 96,1 miliarde de euro, aproximativ 20,3 miliarde reprezintă datoria pe termen scurt (sub un an) şi 75,8 miliarde datoria pe termen mediu si lung.
Împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) – în baza acordului stand-by cu România, exclusiv suma primită de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) de la FMI – însumau 9,683 miliarde euro la sfârşitul lui iulie, de la 9,083 miliarde euro la finalul anului trecut, mai arată datele băncii centrale. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu