:: Batalia sexelor

Titlu: Batalia sexelor
Autor:: http://www.noapteaiguanei.ro
Articol: De ce ajung să se certe partenerii? De ce nu se pun de acord asupra problemelor de cuplu, a celor sexuale cu precădere, mai ales după o anumită perioadă petrecută împreună, după ce "rutina" s-a instalat confortabil? Încă de la Adam şi Eva, bărbaţii şi femeile se luptă şi încearcă să se înţeleagă.

Răspunsul se pare că ar putea fi ascuns adânc în creier. Gândiţi-vă la creier ca la o autostradă cu patru benzi libere: bărbaţii conduc pe O parte, iar femeile conduc pe TOATE benzile libere!
Totul începe din uterul mamei: băieţii primesc un aflux de testosteron care atrage dezvoltarea părţii stângi a creierului. Este partea care îi face pe bărbaţi buni la orientare, matematică şi sex.

Hormonul feminin, estrogenul, intră în creier şi în partea stângă şi în partea dreaptă. Acest "plus de putere" le face pe femei să poată îndeplini mai multe sarcini simultan.

O altă diferenţă: centrii limbajului din creierul femeii sunt mai mari, ceea ce explică "darul trăncănelii" (despre care nu se poate spune că nu îl au şi unii bărbaţi, desigur, dar excepţiile… ştiţi voi!!). De aceea, când se ceartă, bărbatul vrea să ajungă la subiect repede şi să treacă mai departe, pe când femeia vrea să vorbească despre asta! Concluzia ar fi că suntem "programaţi" pentru bătălia sexelor!

Motivul pentru care femeile simt iritarea mai mult timp şi sunt frustrate, este acela că au o minte extrem de activă. În mod natural, se presupune că femeile sunt predispuse să fie mai concentrate pe lumea exterioară şi să fie conştiente de pericole, pentru că ele au grijă de copii. Ea trebuie să fie în permanenţă "pe fază" – aşa este biologia!!! (de aici şi teama "drobului de sare" prezentă preponderent la femei!)

Când bărbaţii sunt la volan şi rătăcesc drumul, ajungerea pe drumul bun este un proces… îndelungat. Asta pentru că bărbaţii nu cer indicaţii! De ce? Pentru că emisfera stângă (dominantă) nu o accesează pe cea dreaptă (fiindcă sunt bărbaţi). Partea dreaptă le-ar oferi acces la imaginea lumii exterioare. Bărbatul NU CREDE că s-a rătăcit! Este convins că este pe drumul cel bun!

Când femeia se supără pe bărbat, El crede că totul este în regulă. Nu cere explicaţii (indicaţii), pentru că este sigur că ştie tot (că nu s-a rătăcit). Iată cum "biologia" ne influenţează comportamentul!

Hipocampusul este centrul memoriei pentru lucrurile emiţionale (data primei întâlniri, primul sărut, de exemplu!). Femeile îl au mai mare decât bărbaţii. Ele îşi amintesc întâlnirile şi amănuntele acestora, datele de naştere, evenimente. Bărbaţii, pur şi simplu nu sunt "programaţi" să-şi amintească!

Doctorul american (psihiatru) Daniel Amon, în cartea sa "Creierul îndrăgostit" – lucrare scrisă ca urmare studierii a peste 50.000 de "creiere" (imagini obţinute prin tomografie), a reuşit să "surprindă" motivele pentru care multe cupluri se ceartă. El povesteşte cum, din aceste imagini se poate deduce că o persoană nu va putea renunţa la anumite lucruri, că nu va putea fi atentă, etc.

Din sfaturile recomandate de acest medic pentru evitarea certurilor în cuplu:
"Tehnica băii" – intervine atunci când El descoperă că Ea este obsedată de ceva. În acel moment El poate să îi spună că trebuie să meargă la baie. Stă "ascuns" 2-3 minute şi, atunci, ea se va calma.
Pentru femei - în vederea unei mai bune comunicări cu partenerul – trebuie să folosească mai puţine cuvinte. Adesea, femeile îi copleşesc pe bărbaţi cu mult prea multe cuvinte.
--
Visitor Ip: 95.76.228.242

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu