Tabara EMI din Harghita


Mitraliere Kalasnikov si autonomie teritoriala la tabara EMI din Harghita! Organizatorii sustin ca imaginile NU sunt filmate in Romania (VIDEO)

autor: FrontPress 11.08.2012
Organizatorii taberei, finanțată de CJ Harghita, recrutează tineri pentru ”garda națională secuiască-maghiară”! 
Patru filmulețe în care apar mai mulți indivizi costumați în uniforme și care trag cu muniție au fost postate pe portalul Youtube în cursul zilei de joi. Cei care au postat aceste filmulețe dau de înțeles că aceste trageri au loc la tabăra EMI din Borzont, județul Harghita.
Mesajul care însoțește aceste filmulețe este cât se poate de clar: ”Noi suntem garda națională secuiască-maghiară, cei chemați pentru eliberarea Ardealului de sub ocupația română. Dacă vrei să te alaturi, caută-ne la tabara EMI din Borzont. Filmul arată cât suntem de hotărâți în acțiunile noastre. Tel. 0735176340”.
Tabăra Asociaţiei “Tineretul Maghiar Ardelean” – “Erdelyi Magyar Ifjak” (EMI) a început la Borzont, în județul Harghita, în data de 8 august și se va încheia în data de 12 august. Consiliul Județean Harghita a finanțat această tabără cu suma de 8500 de lei. Liderul partidului extremist din Ungaria, Jobbik, va fi prezent în această tabară în această peioadă.
În cursul zilei de ieri președintele CJ Harghita a fost și el prezent la manifestările acestei tabere. De Dan Tanasa
Organizatorii sustin ca imaginile nu sunt filmate in Romania
Reprezentantul organizatorului principal al Taberei EMI, Soos Sandor, a declarat că filmele nu sunt realizate în Tabăra EMI de la Borzont, ci în Ungaria şi că a contactat Poliţia pentru a fi identificată persoana care a postat filmuleţe pe internet.
“Este o provocare pur şi simplu. Noi am râs când le-am văzut, însă am verificat şi sunt făcute în Ungaria, lângă Budapesta, într-un poligon. Acum încercăm să aflăm cine este cel care le-a postat pe internet, am luat deja legătura cu Poliţia şi vom depune şi o plângere împotriva provocatorului, ca să fie tras la răspundere. Nu este vorba nicidecum de astfel de activităţi în tabăra noastră, e o prostie făcută ca să dezinformeze oamenii”, a precizat Soos Sandor, reprezentant al organizaţiei “Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI).
La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care va susţine, vineri, la Tabăra EMI, o prelegere despre alegerile din 2012 în Ardeal şi despre situaţia politică actuală, a declarat corespondentului Mediafax că filmele postate pe internet reprezintă o “instigare la ură”, apreciind, totodată, că mesajul de chemare pentru eliberarea Ardealului “este o jignire la adresa românilor, maghiarilor şi a persoanelor de orice naţionalitate”.
“Este o instigare la ură care nu ne foloseşte la nimic şi este vorba de o gândire bolnavă. Una este să folosească arma pentru distracţie, în poligoane, la tir, paint-ball sau vânătoare şi alta este să meargă să ucidă pe cineva. Sper că cei din film s-au dus acolo pentru distracţie. Nu sunt de acord cu sloganul prin care atrag oamenii, că nu ştiu ce vor face ei cu Ardealul. Este o jignire la adresa românilor, maghiarilor şi a persoanelor de orice naţionalitate”, a afirmat Borboly Csaba.
El a spus că nu este de acord cu astfel de activităţi şi că participanţii la tabără ar trebui mai degrabă să fie învăţaţi că nu aceasta este metoda prin care se poate construi o societate paşnică, bazată pe toleranţă. Potrivit acestuia, “după cele întâmplate în Norvegia sau în SUA, astfel de activităţi ar putea induce teama”.
Aproximativ 700 de persoane participă la cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, care a început miercuri şi se va încheia duminică, la manifestare fiind invitat şi liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.
Cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) are loc de miercuri şi până duminică la Borzont (Harghita), în apropierea comunei Joseni, fiind cofinanţată de Consiliul Judeţean cu suma de 8.500 de lei.
La Tabăra EMI au susţinut sau vor susţine prelegeri, printre alţii, istoricul Raffay Erno, profesor-doctorii Brassai Attila şi Szabo Bela de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, politologul Bodo Barna, Lukacs Csaba, jurnalistul care a fost desemnat de Guvernul de la Budapesta drept purtător de cuvânt în cazul înhumării scriitorului Nyiro Jozsef, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, şi reprezentanţii Partidului Civic Maghiar Arus Zsolt din Harghita şi Nemes Elod din Covasna, fostul preşedinte al CNSAS Csendes Laszlo, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, şi vicepreşedintele Szilagyi Zsolt.
Din Ungaria sunt aşteptaţi Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobikk, şi Balczo Zoltan (Jobbik), precum şi Koszegi Zoltan de la FIDESZ. Vona le va vorbi participanţilor la Tabăra EMI despre poziţia partidului Jobikk în raport cu politica Guvernului FIDESZ, în cadrul dezbaterii “Jobbik – alegere între cele două politici guvernamentale”. La tabără va fi prezent şi vicepreşedintele Alianţei Maghiare din Voivodina, Devavari Zoltan. Moto-ul ediţiei din acest an al Taberei EMI este “Să credem în ridicarea naţiunii maghiare”.
Potrivit programului, pe parcursul celor cinci zile se va discuta despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, despre alegerile locale şi generale, despre recensământ, statutul ceangăilor din Ardeal, despre cazul scriitorului Nyiro Jozsef şi va fi abordat cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. De pe Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu