Soldat ISRAELIAN condamnat


Soldat ISRAELIAN condamnat la DOAR 45 de zile de inchisoare pentru UCIDEREA a doua cilvile PALESTINIENE

autor: FrontPress 14.08.2012
Un soldat israelian acuzat de omorarea deliberata a doua femei – mama si fiica, care purtau  steaguri albe, simboluri internationale ale pacii – a fost condamnat la doar 45 de zile de inchisoare. Incidentul a avut loc in timpul operatiunilor de invadare a Fasiei Gaza de catre armata israeliana (Operation Cast Lead – din iarna 2008-2009).
Investigatia asupra omorarii unei mame de 64 de ani si a fiicei sale de 35 de ani, impuscate in timp ce mergeau spre casele lor impreuna cu un grup de palestinieni purtand steaguri albe a fost deschisa la cererea grupului israelian pentru drepturile omului B’Tselem.
Incidentul a avut loc pe 4 Ianuarie 2009 in timpul Operatiunii Cast Lead, cand un grup de civili din Gaza purtand steaguri albe, s-a apropiat de o pozitie ocupata de brigada de elita Givati a armatei israeliene. Un sergent identificat de mass media israeliana ca si “sergentul S” a deschis foc asupra grupului fara a primi ordin de la ofiterul care comdanda brigada. Femeia mai tanara  a fost omorata pe loc iar mama acesteia a murit ulterior in urma ranilor severe.
“S” a admis ulterior ca a deschi focul spre grupul de oameni. El a explicat actiunile sale desciind incidentul ca si “o situatie periculoasa care punea in pericol viata soldatilor” si a pretins ca a tintit spre picioarele celor din grup.
Armata israeliana a notat diferente intre declaratiile trupelor israeliene si marturiiile oferite de grupul pentru drepturile omului. Trupele au raportat impuscarea unui barbat nu a celor doua femei si respectiv date diferite. Avocatii lui “S” au pretins ca nu exista nicio legatura intre incidente si au recunoscut impuscarea unei singure femei. S-a argumentat de asemenea ca grupul pentru drepturile omului nu a prezentat dovezi concludente, cerandu-se intre altele prezentarea cadavrelor in fata tribunalului militar.
In uram negocierilor cu avocatii lui “S” procuraturia militara a renuntat la acuzatia de omucidere acceptand termenul de “uz ilegal de arma”. “Urmare a unui proces de mediere si examinare a probelor la recomandarea tribunalului militar ambele parti au ajuns la concluzia ca a fost vorba de un uz ilegal de arma”, noteaza Agentia France Press citand surse militare.
“S” va sta in inchisoare 45 de zile, in timp ce acuzatia de omucidere i-ar fi putut aduce o condamnare de pana la 20 de ani.
Pana in prezent “S” este singurul soldat israelian acuzat de omucidere in timpul razboiului dus de Israel in Gaza in iarna anului 2008-2009.
B ‘Tselem a argumentat ca sentinta a fost data exclusiv pe baza declaratiilor soldatilor si nu a luat in considerare marturia depusa de martorii palestinieni. Intr-o declaratie postata pe site-ul grupului se cere redeschiderea anchetei procuraturii militare aspura incidentului.
Grupul pentru drepturile omului a cerut investigatii independente asupra a 20 de cazuri implicand omorarea a 92 de palestinieni. In schimb procuratura a deschis investigatii asupra a 11 omoruri inclusiv asupra cazului “S”.
Marturii anonime asupra omorarii deliberate a civililor
In timpul razboiului de 3 saptmani din Gaza au fost inregistrati 1.417 de morti  palestinieni si 12 israelieni. Dintre acestia din urma se pare ca 4 au fost omorati din gresala de catre proprii camarazi.
Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului a declarat ca dintre palestinienii ucisi 926 au fost civili, inclusiv 429 femei si copii, 236 au fost combatanti si 255 au fost membri ai fortelor palestiniene de securitate.
In 2009 ziarul londonez The Times publica marturii privind omorarea deliberata a civililor din Gaza.
Marturiile soldatilor au incus povestiri despre o batrana impuscata de pe un acoperis in timp ce traversa strada in timpul luptelor. “Nu stiu daca a fost suspecta sau nu, nu-i stiu povestea”, a declarat unul dintre ofiterii necombatanti in fata lui Danny Zamir, seful academiei pre militare Rabin. “Stiu  insa ca ofiterul meu a trimis oameni pe acoperis sa o lichideze… a fost crima cu sange rece”.
Apoi a declarat cum soldatii “curatau terenul” impuscand pe toata lumea care le iesea inainte: “Cand intram intr-o casa, trebuia sa demolam usa si sa incepem sa impuscam inauntru, apoi sa urcam etaj cu etaj. Eu numesc asta crima. Aceiasi poveste, cand vedeam  o persoana o impuscam. Ma intreb – cum poate fi asta rezonabil?”
Un alt militar isi aminteste de o gafa a armatei care a dus la impuscarea unei mame si a celor doi copii ai acestia de catre un lunetist israelian: “Am ocupat casa  iar familiei. I s-a spus sa se mute in partea dreapta. Mama si copii nu au inteles si s-au dus in stanga. Sniper-ului de pe acoperis nu i s-a comunicat ca totul e OK si ca nu ar trebui sa traga… poti spune ca el a facut ceea ce i s-a spus… Lui i s-a spus sa nu lase pe nimeni sa mearga in partea stanga si i-a impuscat.”
“Asta e frumusetea in Gaza. Vezi un om umbland pe strada, nu trebuie sa aiba o arma si il poti impusca”, a declarat un soldat dupa ce a fost intrebat de ce comandantul unei companii a ordonat omorarea unei batrane.
Conform ziarului la The Times, trupele israeliene au folosit copii palestinieni ca si scuturi umane si pentru a verifica eventuale capcane de explozibili. Soldatii care au ordonat unui copil de 9 ani sa deschida niste genti suspectate sa contina explozibili au fost acuzati in 2010 de “comportament neadecvat si depasirea autoritatii”.
Natiunile Unite au trimis o misunie de investigatie asupra conflicutlui. In 2009 judecatorul Richard Goldstone care a condus aceasta misiune a emis un raport in care indica ca atat Israelul cat si Hamasul s-au facut vinovate de crime de razboi in timpul acestui conflict. Rezultatul raportului a iscat indignare de partea israeliana care a refuzat sa mai coopereze in cadrul acestei anchete. Sursa: FrontPress.ro
Vezi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu