CAMPO HOBBIT


CAMPO HOBBIT, istoria celui mai mare festival de muzica NATIONALISTA din Italia (FOTO)

autor: FrontPress 27.08.2012
Cea de a doua jumătate a anilor ’70 a fost apogeul mişcării naţionaliste italiene, după cel de al doilea război mondial. În acei ani tulburi marcaţi de terorismul comunist şi abuzurile atutorităţilor statale, tinerii radicali au luat poziţie cu arma în mână dar şi cu chitara. Astfel a fost creată o cultură paralelă, independentă. O sumedenie de trupe au apărut în acea perioadă, cântecele lor devenind adevărate imnuri de luptă. 
Totul a început cu festivalul şi tabăra de vară  ”Campo Hobbit” din 1977. Iniţiativa inedită şi-a luat numele din celebrele romane ale lui Ronald Reuel Tolkien, “Hobbit” şi “Stpânul inelelor”. Cărţile acestuia tocmai fuseseră traduse în italiană şi au fost imediat catalogate de către stângişti ca fiind “fasciste” şi “reacţionare”. Pentru tinerii naţionalişti însă aceste romane au devenit însă cărţi de căpătâi. Poveştile fantastice despre loialitate, camaraderie, curaj, onoare şi lupta disperată împotriva unor forţe ale răului oglindeau perfect atmosfera din mişcarea naţional-revoluţionară italiană a acelor vremuri.
Primul festival Campo Hobbit s-a desfăşurat în 11 şi 12 iunie 1977 în provincia Benevento Montesarchio. Simbolul distinctiv al evenimentului a devenit crucea celtică, care a fost folosită intens în materialele de promovare. Organizatorul acestei prime ediţii a fost Generoso Simeon, liderul local al organizaţiei naţionaliste Mişcarea Socială Italiană (MSI). Peste 2.000 de tineri s-au adunat din toată ţara să participe la această tabără de vară educaţională care a culminat cu o serie de concerte.
Cea de a doua ediţie a fost organizată de aripa de tineret a MSI şi s-a desfăşurat între 23 şi 25 iunie 1978. Atunci a fost şi debutul activistului politic şi cantautorului legendar Massimo Morsello, persecutat ani la rând de autorităţi pentru presupuse “activităţi teroriste”.
A treia ediţia a  Campo Hobbit s-a bucurat şi de cea mai numeroasă prezenţă, evenimentul fiind considerat cel mai mare succes al “muzicii alternative” italiene. Organizator a fost Marco Tarchi’ego, editorialistul revistei “Vocea din subteran”. Mii de tineri au participat la ediţia din 1980, care a avut loc în satul abandonat Castel Camponeschi din Abruzzo. S-au discutat strategii şi noi abordări ale propagandei naţionaliste în domenii culturale precum literatura alternativă, teatrele de amatori sau expoziţiile de artă. Principala atracţie au rămas însă concertele.
Ultima ediţie a avut loc în 1981. Valul uriaş de acţiuni represive din partea autorităţilor, care au inclus arestarea a sute de activişti şi scoaterea în afara legii a mai multor organizaţii, nu a putut să nu afecteze capacitatea organizatorică a mişcării naţional-revoluţionare. Mulţi militanţi şi artişti au fost nevoiţi să aleagă calea exilului pentru mulţi ani.
Cu toate că festivalul Campo Hobbit a devenit istorie, muzica alternativă naţionalistă italiană continuă să existe. Trupe precum Ultima Frontiera, 270bis, Hobbit, Skoll, Intoleranza, Non Nobis Domine sau Zetazeroalfa concertează regulat în peninsulă. Deşi soundul diferă de cel al anilor ’70, toate aceste formaţii îşi au rădăcinile în idealurile care au făcut posibilă organizarea primei ediţii a Campo Hobbit. Datorită acestui festival, în Italia există probabil astăzi cea mai puternică scenă de muzică naţionalistă din Europa, cu zeci de trupe identitare, numeroase concerte şi un lung şir de staţii de radio independente (multe online). Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu