Numele BASARAB


Numele BASARAB nu este o dovada a descendentei CUMANE

autor: FrontPress 31.07.2012
Deşi, mai demult, cercetărorii au demonstrat că cei cu numele de familie „Basarab” sunt descendenţi ai lui Vlad Ţepeş, studiile recente arată că structura lor genetică nu mai are nicio legătură cu vechea dinastie.
Antropologii de la National Geographic au analizat particularităţile genetice ale cromozomului Y de la 29 de români care au numele de familie „Basarab” şi le-au comparat cu cele ale altor 150 de români din toate regiunile ţării, precum şi cu structura genetică a 300 de persoane din zone vecine cu ţara noastră: Ucraina, Ungaria şi Bulgaria.
„Studierea numelor de familie şi a detaliilor genetice ale celor care poartă aceste nume ne ajută să răspundem la întrebările legate de istoria şi structura populaţiilor”, spune un cercetător al National Geographic, David Comas, pentru esciencenews.com.
În urma studiului, cercetătorii au observat diferenţe genetice care demonstrează că nu toţi indivizii cu numele „Basarab” sunt descendenţi ai dinastiei.
„Aceste cercetări arată că structura haplogrupurilor genetice (n.r.: combinații de determinați genetici care controlează sinteza unor proteine specifice) a celor care se numesc “Basarab” este asemănătoare cu cea a altor români; prin urmare, numele “Basarab” şi-a pierdut originile cumane şi nu mai reprezintă o garanţie a descendenţei din dinastia regală”, adaugă Comas.
Istoricii cred că numele “Basarab” este de origine cumană şi înseamnă “părinte cuceritor”. Forma sa derivă de la “Basaraba”, cuvânt care a pierdut terminaţia “-a” când a fost preluat în limba română. De Andreia Ciobanu - Historia
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu