Pacatele familiei



Orgii, trădări, comploturi: Borgia. Păcatele familiei

Borgia. Păcatele familiei este o poveste aparent romantică, având uşoare accente dramatice, a cărei protagonistă este Esther, forţată să plece împreună cu mama ei din Spania spre Italia, din cauza prigonirii evreilor de către monarhii iberici, chiar înainte de începutul cumplitei perioade a Inchiziţiei.
de , 13 Iulie 2012
  • Orgii, trădări, comploturi: Borgia. Păcatele familiei
Tatăl fetei, un cămătar vestit, pleacă mai devreme spre Roma, pentru a găsi o casă şi o slujbă care să-i permită să îşi întreţină familia exilată.

Esther face o călătorie lungă şi obositoare alături de mama sa, care îşi dă duhul chiar în clipa în care exilaţii ajung pe ţărmul italian. Fata ajunge în siguranţă la tatăl ei, care de acum îşi asumă sarcina de a-i oferi o educaţie solidă şi de a-i găsi un soţ. Pentru că vorbim despre secolul al XV-lea şi de perioada renascentistă, totul părea posibil. Fostul cămătar evreu ajunge omul de încredere al papalităţii şi consideră că asigură viitorul fiicei sale dacă o obligă să se convertească la creştinism şi să devină dama de companie a Lucreziei Borgia.
De aici începe o poveste care include multe personaje, petreceri, conspiraţii, jocuri politice şi sexuale, trucuri de cucerire, leacuri oculte, orgii şi reguli de bune maniere pe care protagonista noastră trebuie să le gestioneze cum ştie mai bine. Cupidon o săgetează când se aştepta mai puţin, când încă nici nu se obişnuise cu fastul şi regulile de la curte. Se îndrăgosteşte fără speranţă de Cesare Borgia - fratele stăpânei sale, care începe cu ea un joc de-a şoarecele şi pisica.

Lucrezia Borgia este o femeie frumoasă, rafinată, de o inteligenţă uneori diabolică, alteori foarte practică. La fel ca Esther, este sacrificată pentru siguranţa familiei sale şi măritată de câteva ori pentru a îndeplini planurile de putere ale tatălui şi fraţilor săi. Şi ea, şi proaspăta damă de companie trebuie să arate lumii o faţă străină, agreabilă, care să mulţumească şi să atragă aprobarea celor puternici; doar în intimitatea budoarului pot fi ele însele, sensibile, spirituale, fragile, mărunte.
Lucrezia pare să tolereze aşa-zisa relaţie dintre dama ei de companie (poreclită La Violante la curte) şi fratele Cesare. Adevărul este dezvăluit la final, când  La Violante află că Lucrezia şi Cesare au fost uniţi tot timpul de o iubire interzisă, care i-a înrobit reciproc şi i-a determinat să recurgă la stratageme şi chiar crime pentru a fi împreună.

Trădată de familie, de stăpână, de bărbatul pe care l-a iubit până în clipa morţii lui, La Violante redevine Esther şi se refugiază în insule, unde va mai trăi puţin, măcinată de boală şi de dor.

Borgia.Păcatele familiei putea să aibă subtitlul „Reţete de distrugere“, fiindcă este de fapt o înşuire de tehnici de distrugere a inocenţei, a respectului de sine, a iubirii, a prieteniei, a încrederii, a relaţiilor de familie, a fiinţelor nevinovate....şi lista ar putea continua. Dar este şi o carte despre supravieţuire, despre ambiţie, despre strategie, învinşi şi învingători, o lecţie de istorie şi un studiu al relaţiilor interumane.

Virginia Costeschi - BookMag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu