Grecia ca un sac fara fund......

Nu ma pricep la economie, dar incerc de catava vreme sa inteleg fenomenul. Nu cred spre exemplu ca ajutorul financiar substantial (109 miliarde de euro!) acordat Greciei o poate salva de la dezastru..
Cum va reusi aceasta tara cu 10 milioane de locuitori, cu o economie aflata de facto in faliment sa-si plateasca datoriile uriase pe care le are? Ce are ea de oferit in schimb? Industrie adevarata? Agricultura exceptionala? Servicii nemaipomenite? Nimic din toate acestea…
Ceea ce ieri si astazi au hotarat liderii Europei nu reprezinta solutia problemei. Nu imi permit sa-i critic pe greci, pentru ca daca-i studiezi putin, vei ajunge inevitabil la concluzia amara ca nu sunt deloc diferiti de noi. Toata lumea alearga dupa joburi la stat, majoritatea nu stie cum sa faca sa insele statul, nu vor sa renunte la privilegiile construite pe un teren mocirlos, sunt destul de lenesi, cred ca smecheria si “descurcatul” sunt cele mai bune solutii de a trece prin viata. Mie unul mi se pare ca asemanarile cu romanii sunt izbitoare.
Germania si Franta au hotarat – pentru salvarea monedei euro – sa mai acorde un imprumut urias Greciei. Dar de ce ar trebui salvat euro? Nu si-a dovedit el limitele? Poate fi o moneda creata artificial viabila, ba mai mult, una care sa incurajeze dezvoltarea economiilor Europei? Din cate se pare raspunsul este negativ.
Iarasi, de ce ar trebui salvata Grecia? N-ar fi mai corect ca ea sa plateasca odata si odata nota de plata a unei vieti (vreme de treizeci de ani…) bazata pe cifre mincinoase, pe frauda si ipocrizie? N-ar fi mai bine ca ea sa intre in incapacitate de plata, sa revina la drahma si in sfarsit sa purceada la a redobandi increderea investitorilor?
Am observat ca pentru suma aruncata in joc ieri au pus mana de la mana, guvernele tarilor europene, Fondul Monetar International si companii private. Nu si bancile care se afla la originea intregii crize economice actuale! Va puteti imagina cat de diabolice sunt aceste institutii financiare care au devastat lumea prin lacomia lor fara de margini? Cat lobby desantat, cata influenta au aruncat in joc, daca ele nu participa cu un sfant la improbabila redresare a Greciei?
Cu toti banii varsati in neantul grecesc, cred ca acesta nu mai poate fi salvat de la faliment.
Pentru ca nu poti arunca bani la infinit intr-un sac fara fund. Si statul elen se dovedeste cu prisosinta a fi un sac fara fund..
http://politmuz.com/

3 comentarii:

  1. Despre aceasta tara se pot spune multe.....dar va las pe voi sa comentati cat vreti..oricum sunt cu multi pasi inaintea noastra...macar nu le ciuda...daca vor avea de platit ceva,vor plati ,dar nu vor apleca prea mult capul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta am vrut eu, sa scot mereu in evidenta. Dar mult mai mult spor, au alesii nostrii care ne spun mereu ca au luat masurile necesare(taieri cu 25-50% lefuri si 5-6% pensii)care ne-au aparat sa nu patim ca grecii:))).
    Bravo lor, popor viteaz! Eu ii admir cu sinceritate,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă îi admiri aşa mult, mută-te în Grecia, dar fără să mai ai acces la internet. :)

    RăspundețiȘtergere