Caligula si legendarul sau cal Incitatus (noi avem iapa Elena)

Foto: cal pur singe arab.
Autor: Ioan Valeriu
    „Cand pintenul îi atingea, chiar si foarte usor, coasta, calul acesta pursange pornea într-un galop generos, proportional cu impulsul pintenului.
    Reactia calului, mai degraba decat raspunsul la un impuls, este o eliberare a energiei interioare. Într-adevar, un cal jucaus, agil, cu capul nervos si cu ochii patimasi, este o splendida imagine a vietii trepidande.
    Asa ni-l imaginam noi pe magnificul armasar pe care Caligula îl numea Incitatus“.
Jose Ortega y Gassett
Filozof spaniol

    Multe sunt legendele despre Incitatus, calul favorit al Împaratului Caligula. Cronicarii imperiali au scris despre el anii multi dupa disparitia acestuia. Acestia au fost influentati de clanul Iulian-Claudian care dorea sa ridicularizeze comportamentul împaratului.
    Caligula era, fara îndoiala, vinovat de multe decizii bizare si crude, chiar si pentru standardele romane. El a fost, probabil, victima unei boli mintale, necunoscute în acele vremuri.
    Dar, daca el a iubit vreodata ceva, atunci acela a fost calul sau, Incitatus. Desele sale atentii prostesti aratate frumosului armasar alb ar putea fi semnele unei alienatii mintale.
    Cert este ca, oricare ar fi motivul, calul adorat al lui Caligula a intrat în legenda. Unii spuneau ca acest cal era îngrijit de optsprezece servitori si ca era hranit cu ovaz amestecat cu fulgi de aur; dupa spusele lui Suetonius, Incitatus avea grajd de marmura, cu iesle de fildes, paturi purpurii si o salba de pietre pretioase la gat.
    Suetonius scria, de asemenea, ca planul lui Caligula era sa-l faca pe Incitatus consul.
    Caligula îi gasise calului chiar si o sotie, numita Penelopa. Se spune ca Împaratul Caligula pretindea ca acest cal al sau ar fi o combinare a tuturor zeilor si cerea ca animalul sa fie venerat ca atare.
    Calul putea, de asemenea, sa invite demnitarii sa ia masa cu el, avand în acest scop o casa plina de servitori capabili sa întretina astfel de invitati.
Suetonius,
Vietile celor doisprezece cezari

    Caligula obisnuia sa-l invite pe Incitatus la cina, unde îi servea orz aurit si, în cinstea lui bea vinul din pocale de aur; el a depus juramant pentru viata si bunastarea animalului si chiar i-a promis ca-l numeste consul, promisiune pe care si-ar fi tinut-o cu siguranta daca ar fi trait mai mult.(eu stiu ca a  fost numit consul).
Cassius Dio: Volumul 69

    Incitatus, care înseamna întaratatul în latina, i-a fost adus lui Caligula din Spania, pentru a fi pus în grajdurile sale, alaturi de ceilalti cai de curse.
    Împaratul l-a iubit pe Incitatus atat de mult încat, dupa ce a comandat pentru acesta un grajd construit din marmura, placat cu fildes, a construit si o casa, cu gradina si servitori, destinata primirii oaspetilor, asa încat sa nu-i lipseasca nimic armasarului.
    Exista, în acest sens, o legenda conform careia, înainte de fiecare cursa, Caligula dormea alaturi de calul sau, pentru a se asigura ca nimeni nu-i va deranja odihna, amenintand cu tortura sau cu moartea pe oricine ar fi îndrazni sa faca vreun zgomot.
    Caligula, ca majoritatea romanilor, avea o mare pasiune pentru cursele de cai. Familia lui detinea majoritatea pamantului, iar pe locul pe care se afla acum Catedrala Sf. Petre a poruncit construirea unui hipodrom particular, cunoscut sub denumirea de Arena Vaticanului sau a lui Nero. El a înfrumusetat aceasta arena punandu-i un obelisc în centru.
    Nemultumit de hipodromul sau, Caligula petrecea mult timp la Arena Massimo, urmarind întrecerile alaturi de calul sau, Incitatus.
    Era atat de atasat de acest animal ca nicio cheltuiala nu era prea mare pentru nevoile calului desi, nu stim daca Incitatus era, de fapt, fericit sa traiasca într-un grajd de marmura ori sa manance dintr-o iesle de fildes.
    Incitatus era acoperit cu tesaturi fine, bordate cu rosu iar, din aceste detalii, istoricii pretind ca Împaratul Caligula desemnase calului sau pozitia de senator; stim doar ca acesta era cel mai bine îmbracat cal din Roma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu