Begbie

Trainspotting.Aşa film,aşa carte.
Genial Irwine Welsh.Nu-mi amintesc să fi râs aşa citind o carte.
Nu-mi imaginam că lumea poate fi prinsă şi între alte spasme decât cele monodramatice ale subiectului pe care îl abordează Selby Jr.

Respect ambii autori.Ambele viziuni.

Aşadar,vi-l prezint pe Begbie,beţiv notoriu al plaiurilor scoţiene,fidel "vizitator" al şcolilor de corecţie şi al închisorilor.

Mit:Begbie are un simţ al umorului foarte tare.
Realitate:Simţul umorului al lui Begbie se declanşa doar la nenorocirile,frustrările şi slăbiciunile altora,de obicei ale prietenilor lui.
Mit:Begie e un "dur".
Realitate:Io nu l-aş categorisi pe Begbie aşa de sus,fără arsenalul lui de cuţite,bâte de baseball,bozuri,sticle de bere,andrele ascuţite etc.Io şi ceilalţi bulangii suntem prea căcaţi pe noi de frică pentru a verifica teoria asta,da'impresia rămâne.Tommy a expus la un moment dat câteva dintre slăbiciunile lui Begbie,aşa,pe scurt...S-a apucat să se ia la întrecere cu el,asta a făcut Tam.Fără supărare.Tommy e-un mare împuţit şi dacă e s-o luăm aşa,Begbie e cel mai OK dintre ei doi.
Mit:Tovarăşii îl plac pe Begbie.
Realitate:Le e frică de el.
Mit:Begbie n-ar da niciodată-n tovarăşii lui.
Realitate:Tovarăşii lui sunt de obicei prea precauţi ca să testeze afirmaţia asta şi în rarele ocazii când au făcut asta,au reuşit s-o infirme.
Mit:Begbie e alături de tovarăşii lui.
Realitate:Begbie îi bate măr pe toţi pulifricii-ăia nevinovaţi care-şi varsă berea din greşeală sau care intră-n tine.Psihopaţii care-i terorizează pe tovarăşii lui Begbie de obicei scapă nepedepsiţi şi tind să fie tovarăşi mai apropiaţi cu Begbie decât ăia cu care-o arde de obicei.Îi ştie pe toţi de la şcoala de corecţie,din închisoare şi din cercurile obişnuiţilor,din frăţiile masonice unde merg toţi dubioşii.


Îmi cer scuze pentru limbajul prea puţin adecvat standardelor acestui blog,dar contextul o cerea.
Robert Carlyle.
sursa foto.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu