Despre "religia" mea sau cum e o prostie sa fi crestin indoctrinat

Stiu ca am sa-mi atrag o serie de bile negre, ca o sa credeti ca e varsta cea care ma impinge sa spun ce am sa spun, ca nu stiu despre ce vorbesc. Sa ma explic mai intai. E posibil ca varsta sa vorbeasca, nu zic nu, dar ma indoiesc ca e doar asta.
Am trecut de mult de varsta teribilismului, am avut destul timp sa ma gandesc la asta, am avut cateva din experientele "care te schimba". Am studiat problema, m-am pus pe citit Bibia dar n-am terminat, am fost la studiu biblic dar m-am lasat si de ala. Am studiat problema la facultate, cu un profesor extraordinar, foarte credincios de altfel.N-am gasit un raspuns clar dar am gasit unele raspunsuri.
Nu cred in Dumnezeul crestin, nu cred in Biblie, nu cred ca o sa ajung in iad daca beau in postul Craciunului, nu cred in posturi. Cred totusi in oameni buni.
Religia a inceput bine, ca mai toate lucrurile care iau amploare si dainuie in timp. Religia ar fi trebuit sa faca oamenii ma buni, invataturile sa fie pur si simplu povete. S-a ajuns la cu totul altceva. E o prostie sa crezi in Dumnezeul
care nu ma lasa pe mine sa intru in biserica fiindca am menstruatie, e o prostie sa tin post daca nu simt nevoia, sa raman virgina fiindca asa se cade, sa ma duc la biserica si sa-i dau bani unui popa care sa-mi dea cu mir pe frunte.
Datinile astea nu fac altceva decat sa imbrace in praf un lucru frumos. Sa fi crestin nu inseamna sa postesti, inseamna sa fi un om bun.
Era o povata de-a lui Puric pe tema asta. Nu o povata cat o povestioara, am uitat acum exact cum suna, dar am sa fac un post separat pentru asta.
Dumnezeul crestin e o copie a mitologiei. Dumnezeul crestin e iporit, in situatia in care credem ca o sa ajungem in iad daca nu ne inchinam Lui.
Biblia e o carte de povete, scrisa de oameni sub forma metaforica. Nimic mai mult. Sunt cei ce uita asta si iau Biblia ca pe Cartea lui Dumnezeu, ca o istorie a Lui. Pai, daca e sa o luam asa....am pus-o. Fiindca Dumnezeul ala din Biblie face pariuri cu vietile oamenilor, doar ca sa-si arate muschii (da, e cartea lui Iov. O sa spuneti ca n-am inteles eu bine...)
Dumnezeul ala nu se oboseste (fiind atotputernic) sa salveze oamenii buni si ii ineaca pe toti.
Fiindca n-am cum sa cred astea am sa deduc urmatoarele: Biblia e o carte simbolica. Buun, pana aici toate bune si frumoase. Din ea trebuie sa invatam sa fim oameni buni, sa ne iubim aproapele, sa nu facem rau...adica trebuie sa invatam cate ceva despre etica. Pai si atunci ce-i cu toate prostiile care si-au varat coada in treaba asta?
A fi crestin e o chestie spirituala, tine de fiecare individ in parte. Fiecare are un Dumnezeu al lui, fiecare se inchina unui alt Dumnezeu. Si atunci ce-i cu impartirea asta? Crestin ortodox, catolic, protestant, budist sau mai stiu eu ce martor... Tocmai impartirea la modul asta distruge religia. Cui ii pasa daca te inchini unui D-zeu cu Duh Sfant si un copil pe nume Iisus sau unui Dumnezeu cu cap de elefant? Atata timp cat esti un om bun, moral
nu vad de ce ar conta. Dar conteaza, se pare. Sunt atatea razboaie care sa ateste asta. Si milioane de mici conflicte pe teme religioase.
Am facut o varza din postul asta, stiu. Am sa-mi pun ideile in ordine si am sa revin. Pana una alta, draga Simion, cu parere de rau iti spun urmatoarele: nu exista religie sau crestinism in adevaratul sens al cuvantului, exista oameni care cred. Tu esti unul din cei care cred fara sa-si puna intrebari. Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde.
Am spus despre mine la un moment dat ca nu-s nici atee dar nici nu cred in Dumnezeu. Nu sunt atee fiindca imi place sa cred ca exista o entitate pe o treapta mai sus decat mine, fara asta mi-ar fi frica. Nu-mi place sa cred ca eu sunt punctul cel ai inalt al existentei. Eu ca si om, nu persoana.
Nu cred in Dumnezeu fiindca ideea de religie a suferi transformari odiaose de-a lungul timpului si a ajuns sa fie mai mult monstru decat idee morala.

7 comentarii:

  1. Nu ai făcut varză articolul,mie îmi place şi am înţeles ce ai scris tu aici,te felicit şi îţi spun că ai dreptate,mă simt de parcă l-am scris eu.
    Cred în Divinitate,în Dumnezeu însă nu în forma care este descris de preoţii ăştia foarte răi şi datinile lor pe care nu le înţeleg;obiceiurile de înmormântare mă enervează maxim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca exista in cutuma americana cateva obiceiuri bune, printre ele este si acela sa nu faci niciodata referiri la religia, rasa si cati bani castiga interlocutorul tau. Sa nu intrebi si sa nu dialoghezi pe tema aceasta. Iti inteleg revolta, si in mare parte te sustin. Credinta in Dumnezeu e una, religia si dogma e alta iar institutia, biserica, cu totul altceva. E foarte important pe care dintre aceste trei aspecte doresti sa te pozitionezi intr-o critica.

    RăspundețiȘtergere
  3. ....eu sunt de aceiasi parere cu tine..
    Ma regasesc in cuvintele tale. Si mi-a placut ce ai scris si ai fost sincera...si nu te-am inteles gresit deloc..ai fost clara, si eu as f scris la fel ca si tine:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @livia_abhinc
    Sa inteleg ca aceasta postare e pentru mine...
    Frumoasa pledoarie,... cum mai ziceam, fiecare este liber sa faca ce vrea,... eu nu incerc sa atrag pe nimeni la ortodoxism (dreapta credinta),pentru ca eu sunt doar un pacatos, dar eu nu o voi parasi nici cu pretul vietii, pentru ca sunt un pacatos cu nadejde.
    Vad totusi ca esti o fata inteligenta, insa ceea ce cred e ca tu ai vrut sa le faci pe toate insa ti-au reusit decat pe jumatate. Poate tu te asteptai ca pentru faptul ca ai citit in viteza Biblia care este o carte greu de descifrat, sau pentru ca nush ce lucru ai mai facut in graba, sa-l vezi pe Dumnezeu, sa vezi o minune, dar n-ai cum sa vezi minuni cu ochii inchishi. Cine spune ca nortodocshii cred fara sa cerceteze se insheala. Este nevoie de cercetare , sa citim cartile Sfintilor si cel mai mult sa avem credinta pentru a putea vorbi de Dumnezeu. Nu inteleg eu ce v-au invatat parintii vostri despre Dumnezeu, dar e necesar sa stim ca El este Dragoste si "dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată". Multa lume traieste in crestinism dar nu-l intelege.Il cauta de zori pe Dumnezeu si nu stiu ca il pot gasi foarte aproape , chiar in inima lor. Despre rai si iad nu mai vorbesc, cate se vorbesc, insa acestea nu trebuie intelese ca fiind ceva material. Iadul va fi focul imaterial ce arde sufletul omului din cauza departarii de Dumnezeu, iar Raiul este acea bucurie de a te afla in sanul Dragostei.
    Dar nu mai vorbesc fara rost pentru ca tu ti-ai creat propriul dumnezeu, asa ca de el vei avea parte... insa Dumnezeul tau nu-ti poate oferi Fericirea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Simion, ce faci tu aici e sa vorbesti de ale tale si atat. Nu inteleg cum poti sa-mi zici mie ca am ochii inchisi cat timp tu insuti ii ai. Ortodoxismul nu e dreapta credinta. Stii de ce? Fiindca nu exista o credinta dreapta. Stii care e buba? Toate religiile crestine au aceeasi radacina, acelasi dumnezeu. Daca ai un copac cu o radacina buna si dreapta, in mod cert ai sa ai mai multe ramuri sanatoase, nu doar una...pe care o alegi tu.
    Si te rooog, pentru numele lui D-zeu (da, blasfemie haha) termina cu "sh-urile" astea, nu suntem cretini, intelegem ce scrii fara sa ne dai mura in gura. Ai totusi o varsta, aste-s pentru copii de 14 ani.

    RăspundețiȘtergere
  6. da dumnezeu asta ii o mare prostie =))

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo. Chiar imi place si sunt de aceeasi parere... . Succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere