Am urmat cursurile unui liceu cu profil real (matematica-fizica), desi afinitatea mea pentru stiintele exacte era cel putin indoielnica. Dar... asta a fost; era, la vremea aceea, singurul liceu cu profil teoretic din oras si era cel mai aproape de casa.
Printre ramurile matematicii studiate in liceu (cred ca era prin clasa a unsprezecea sau a douasprezecea) era si mai sus numita "teorie a probabilitatilor". N-am studiat-o, la drept vorbind, mai nici unul dintre noi. Pragmatici fiind, in felul nostru, inca de pe atunci, consideram ca ceea ce nu ni se cere in mod expres la vreun examen nu se merita a fi bagat in memorie, nici ca balast inutil. Iar profesorii, din pacate, uneori ne "cantau in struna" in atare privinta. Iar... din pacate... ne-ar fi folosit pe undeva o asemenea suma de cunostinte.
Dupa ani de zile, urmaream o emisiune tv de sambata dupa-amiaza. Invitat: profesorul Solomon Marcus, eminent matematician. Printre numeroasele intrebari puse atunci s-a strecurat una cel putin in aparenta mai indrazneata: "Domnule profesor, la ce mai foloseste matematica in ziua de azi si cui anume? De ce trebuie sa invete cineva matematica?". Raspunsul a fost simplu si plin de umor dintr-o anume perspectiva: "Trecand peste aspectul contabilitatilor de zi cu zi, in care trebuie sa ne dovedim toti abilitatile de calcul, cred ca de un real folos ne-ar fi... invatarea ... teoriei probabilitatilor. Va puteti imagina, desigur, cati ar mai juca la loterie daca ar sti de la inceput care sunt sansele de castig."
Pe moment am plasat un asemenea raspuns in sfera divertismentului, avand in vedere emisiunea de weekend. Si totusi omul avea dreptate.
In ultimul timp, asa cum v-am mai povestit candva, sunt din ce in ce mai sacaita de solicitarile amicilor mei de mess de a-i ajuta la diverse "concursuri", constand in "voturi" (clicuri contorizate) pe anumite siteuri, pentru a castiga diverse premii. Sansele de a castiga sunt reduse, principalul scop fiind de a creste traficul pe acele site-uri, in ideea ca vizitatorii vor deveni potentiali clienti, consumatori de servicii aducatoare de bani. Fireste, tentatia castigurilor e mare, dar... cu cat e mai mare "aglomeratia" pe acolo, cu atat sansele de castig se apropie de zero.
Ieri, intrand pe o retea sociala, am intrat intr-un grup. Cum intrai, cum dadui cu ochii de un soi de concurs adhoc: crearea unui slogan pentru o pagina a unui site de cosmetice. Surprinzator: nici un inscris in cursa, desi mai erau cateva ore pana la final. Dumirindu-ma repede despre ce e vorba, mi-am creat cont pe site-ul cu pricina (in ideea ca as putea cumpara ceva candva), si am comentat rapid cu un slogan. Sparsesem gheata... Pana-n final am mai avut un contracandidat. Speram sa iau premiul, desi nu era mare lucru in fond, dar... nu ma asteptam 100%. Si totusi, dupa cateva ore, am fost anuntata de castig. Bineinteles ca m-am "prins" mai greu (surpriza!), dar... cred ca in cateva zile primesc premiul...
Morala? Nu ma indes la concursuri daca sunt premii greu de obtinut, in sistem de loterie. Si nu tin mortis sa castig, daca stiu ca sansele sunt mici.
Mutumesc pentru informatii. Mi-a fost de folos acest articol.
RăspundețiȘtergereCu placere...
RăspundețiȘtergereIn final, premiul a ajuns la mine, cuc ateva zile in urma. Ulterior m-am inscris la un nou concurs (crearea unei... declaratii de dragoste); astept rezultatul... Sansele sunt mari, aproape 100%; dar... cine stie?
Buna Cristina!!
RăspundețiȘtergereFrumos articolul tau!!
Matematica este frumoasa, imi pare rau ca nici profesorii nu inteleg de ce invatam matematica... de ce in trecut spiritele cele mai luminate ale omenirii o divinizau... Nu am auzit de nici un profesor de matematica (eu, personal, asta nu inseamna ca nu exista, Doamne fereste!) care sa vorbeasca cu drag de ea elevilor sai.. Severitatea, pesemne, este mai buna pentru viziunea multor oameni despre viata, educatie... Eu ma scutur de asa ceva...
Am scris si eu ceva, candva, despre legaturile subtile dintre matematica si univers..
Frumos!!..
Iti doresc toate cele bune!!
Multumesc!
RăspundețiȘtergereloto alta diversiune.....
RăspundețiȘtergereCe este rau este diversiune, ce este frumos este diversiune... Eu raman la varianta frumusetii matematicii si universului deopotriva..
RăspundețiȘtergereDaca stiu ca ignoranta nu este altceva decat retinerea sistematica a oamenilor de la cunoastere si intelegere, "implementata" milenii de-a randul de religiosi si laici deopotriva, nu vreau decat sa sustin cu ceea ce pot ruperea lanturilor lor si eliberarea omului din dispretul cu care isi priveste semenii...
Astfel incat, daca numele iti este pe masura sufletului tau, de ce nu ai face ai tu acelasi lucru??!!
Oricum cred ca nu ma voi retrage prea usor de pe acest site si pentru ca sunt o luptatoare ...chiar voi pune articolul, spre intarirea mesajului pe care Cristina l-a lansat aici.
Multumesc pentru avant, dragul meu luptator impotriva ignorantei!! Cu drag, Chris
Inainte de a lansa acest mesaj, marturisesc ca am fost oarecum tracasata direct de mesajele primite pe mess (mass-uri) care ma indemnau sa acord tot felul de "voturi". Marturisesc ca am lansat (aproape la fel de agresiv) mesaje intr-o anumita retea de socializate, mesaje continand link-urile celorlalte doua bloguri ale mele, cu intentia (indirect exprimata) de a adresa celorlalti indemnul de a citi. Au sosit cel putin unele raspunsuri... mai putin politicoase, ca sa nu spun mai dure, sub forma de reprosuri: "Nu mai trimite asa ceva! Lasa-ne in pace! Te taiem din lista de prieteni!" Iar cand, mai devreme, trimiteam si eu mass-uri cu link-urile blogurilor pe mess, primeam raspunsuri de genul: "Trebuie sa votez? Unde?"
RăspundețiȘtergereCum va explicati fenomenul? Indobitocire in masa?