Carti... Carti... Carti...

Stiu... Poate par obsedata de carti... Dar sunt o cititoare inraita inca de mic copil.
Ceea ce ma doare acum, desi nu prea ma surprinde, este faptul ca se citeste din ce in ce mai putin. Spun ca nu ma surprinde fenomenul din mai multe motive. Unul ar fi criza de timp ce ne agaseaza pe toti... Obligatiile de servici sunt din ce in ce mai sacaitoare; marturisesc ca desi uneori citesc "in draci", citesc aproape doar literatura de specialitate (si nici aceea indeajuns de mult de cele mai multe ori); cat despre cititul de placere... e aproape inexistent de multe ori, adesea pe fuga. Si cititul "pe fuga" este un caz fericit; multi dintre romani aproape nu mai citesc deloc, fie din lipsa de timp, fie din dificultatea de a procura carti uneori (preturile sunt adesea aproape prohibitive), fie (ceea ce este mai grav, dupa parerea mea) din lipsa interesului pentru carti. In fond, asa cum imi spunea ieri un prieten, 85-90% din romani nu mai citesc. Cauze? problema facturilor, 2-3 slujbe, oboseala, stres, saracie... Si problema nu se va rezolva prea curand; vor trece cateva generatii pe aici pana se vor reglementa lucrurile.
Ma uitam mai devreme la mine pe blog. Mai precis in librariile online pe care le promovez prin intermediile bannerelor. Repet ce va povesteam acum cateva zile: sunt vizite... destul de multe, tinand cont ca traficul pe blog nu este atat de mare, dar confirmarile de vanzari spre cei care intra pe acolo dinspre blogul meu inca intarzie sa apara. Dar... nu-mi pierd speranta, desi incerc sa promovez deprinderea de a citi pana la a exaspera prietenii de pe net cu indemnurile mele la lectura, in "detrimentul" altor deprinderi exasperante, sacaitoare, inutile...
Ma intreb: daca la concursurile cu clicuri cu care sunt agasata uneori zi de zi s-ar da ca premii carti... oare ar fi o participare la fel de mare???

5 comentarii:

  1. Tot timpul au fost oameni saraci.
    Tata provine dintr-o familie cu 6 copii, bunicul a murit cand tata era inca la liceu, nu le-a fost usor, dar au crescut intr-un mediu in care se citea, din pasiune si dragoste pentru carte. Student fiind, a avut si mai putini banuti de buzunar decat cand era pe acasa, si de multe ori erau zile cand nu manca, pentru ca dadea putinii bani pe carti si revite. Pe atunci erau colectiile din Biblioteca pentru Toti, Romanul Secolului XX, colectii de reviste SF, etc.
    Anii au trecut, si intre timp, cu truda a adunat o biblioteca impresionanta de aprox treizeci de mii de carti. Nu i-a fost niciodata usor, mai ales cu meseria de medic, care i-a luat mult timp.
    Saracia si lipsa de timp sunt doar scuze. Conteaza mult mediul in care te nasti si cresti, eu indragesc cartile pentru ca am ''mostenit'' pasiunea asta de la tata.
    Cat despre cititul pe fuga, sunt de parere ca mai bine de loc. De ce? Pentru ca cititul este un act intim, care trebuie facut din placere, si care necesita si sacrificii. Cui nu ii place sa citeasca, sa nu citeasca. ''Pe fuga'' imi suna a obligatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, intr-adevar cartile sunt acum incredibil de scumpe, incat e un lux sa iti cumperi carti noi, direct de la librarie, dar exista o gramada de anticariate, unde cei pasionati pot gasi nenumarate carti. Sau biblioteci de unde se pot imprumuta carti, deci tot nu cred ca saracia e o scuza pentru a nu citi. Ce nu costa bani in ziua de azi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Povestea cartilor poftite dar necumparate este vesnica poveste a fetitei cu chibrituri. Mare pacat! E trist!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai sunt prietenii de la care poţi împrumuta o carte, sau Netul unde poţi găsi multe, dacă ştii să cauţi. Eu sunt un cititor înrăit şi, fiind şi ecologist, mi-am luat e-Reader şi acum citesc aşa. Niciodată lipsa banilor n-a fost un motiv valabil. Cauza că lumea citeşte mai puţin rezidă, mai degrabă, în alternativa cinematografiei şi a altor medii (inclusiv Bloguri). Ca şi opera şi teatrul, cartea devine dependentă de existenţa unui cititor educat să aibă răbdarea să parcurgă o carte, să descopere, aşa cum zicea şi Iulia, intimitatea experienţei pătrunderii în lumea unei cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt totusi "promotii" si in lumea vanzarii de carte: carti "la reducere" (fie vandute impreuna cu ziare/reviste, fie ca "lichidare de stocuri"), biblioteci, Internet... Totul este sa fie bunavointa si timp disponibil...
    Mai nou se pot cumpara carti online. E mai comod, gasesti practic (aproape) orice, aprovizionarea fiind mai buna decat intr-o librarie de cartier periferic.

    RăspundețiȘtergere