“Mein Kampf” printre cele mai vandute carti in format electronic
“Mein Kampf” (Lupta mea), una dintre cele mai controversate cărţi din prima jumătate a secolului trecut este şi una din cele mai vândute produse ebook în limba engleză, scrie The Guardian. Cotidianul britanic susţine că cititorii preferă formatul electronic al cărţii scrise de fostul cancelar german Adolf Hitler pentru a nu fi văzuţi în public cu exemplarul tipărit, ideologia promovată în lucrare fiind stigmatizată după deznodământul celui de al Doilea Război Mondial.
În Marea Britanie cartea se vinde cu oliră sterlină şi este a doua cea mai bine vândută din categoria Ştiinţe Politice. Totuşi, nu a fost dat publicităţii numărul exemplarelor vândute.
“Mein Kampf”, o lucrare autobiografică şi de filozofie politică în acelaşi timp, a fost scrisă între 1924 şi 1925 în închisoarea bavareză din Landsberg de Adolf Hitler, în timp ce acesta îşi ispăşea pedeapsa pentru tentativa de lovitură de stat din timpul “Puciului de la berărie” din 1923. Prima ediţie a cărţii, apărută în două volume, a fost publicată în 1925. După preluarea democratică a puterii în 1933, naţional-socialiştii au făcut din această lucrare una din cele mai bine vândute cărţi din Germania. În timpul celui de al Treilea Reich, copii gratuite erau oferite cadou de către autorităţi cuplurilor căsătorite sau soldaţilor de pe front. Chiar şi după cel de al Doilea Război Mondial cartea a fost tradusă în numeroase limbi, inclusiv în română.
În Germania este interzisă din 1945, deşi pe internet se poate găsi uşor de cumpărat versiunea în limba engleză. Fragmente mari din această carte sunt disponibile şi în limba germană tot pe internet. În 2015, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler, drepturile de autor ale cărţii vor trece în domeniul public, în momentul de faţă fiind deţinute de Ministerul de finanţe din Bavaria. Din 2016 va putea fi reeditată fără consimţământul landului Bavaria, în afară de cazurile de “incitare la ură de rasă”. Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori din Germania solicită aplicarea unui “marcaj” cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigări şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului “Mein Kampf” după această dată. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu