Nava “Cape Ray” in probe de mare
Pana la urma acestea vor fi distruse pe mare, la bordul unei nave americane special utilate in acest scop.
“Cape Ray” este deja gata si va incepe testele pe mare in aceasta saptamana. Nava este dotata cu doua instalatii de distrugere a gazelor toxice, fiecare instalatie avand capacitatea de a neutraliza aproximativ 700 de tone de agenti chimici de lupta. Cele doua instalatii sunt de fapt doua reactoare chimice de hidroliza, metoda prin care agentii activi din compunerea armelor chimice siriene vor fi neutralizati si vor fi trasformati in aproximativ 6,5 milioane de litri de de substanta destul de caustica.
Expertii spun ca substanta reziduala, diluata cu apa, va fi de cateva ori mai coroziva decat un detergent clasic de vase si va fi apoi trasportata si stocata definitiv pe uscat, intr-o locatie care nu a fost facuta publica inca. Tehnologia folosita pentru a neutraliza gazele de lupta este una descrisa ca fiind lipsita de riscuri, deja testata si folosita de peste zece ani de catre Pentagon pentru un scop similar.
In acelasi timp patru nave, doua daneze si doua norvegiene, au plecat deja spre Cipru, sarcina lor fiind de a trasporta substantele chimice din portul sirian Latakia catre nava americana “Cape Ray”, iar odata inceputa operatiunea de distrugere a arsenalului chimic sirian se asteapta ca flotila sa ramana pe mare intre 45 si 90 de zile, utilajele navei lucrand 24h pe zi.
Intreaga operatiune va fi executata sub o puternica protectie a navele militare NATO, iar vasele civile implicate vor avea la bord militari americani pentru protectie. Deocamdata insa intregul program este in intarziere, initial intreaga cantitate de arme chimice siriene ar fi trebuit sa fie deja preluata pana la 31 decembrie. Operatiune este se pare foarte costisitoare si deocamdata nu se stie exact cine va plati factura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu