Israelul somat de ONU sa desfiinteze coloniile ilegale din Cisiordania
Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut oficialilor israelieni să retragă toţi imigranţii evrei din Cisiordania, aşa cum a procedat în 2005 şi în cazul Fâşiei Gaza, din cauză că această practică de colonizare a teritoriilor ocupate ar căuta să intimideze şi să alunge palestinienii din zonă, încălcându-se astfel dreptul internaţional.
Israelul este acuzat că încalcă articolul 49 din Convenţia de la Geneva şi trebuie să se supună solicitării ONU fără a pune condiţii, iformează postul de televiziune Russia Today.
Desigur că decizia a declanşat o reacţie puternică din partea autorităţilor israeliene, care consideră că măsura este una părtinitoare şi că îi favorizează pe palestinieni. „Consiliul pentru Drepturile Omului a afişat permanent o poziţie părtinitoare vizavi de Israel. Iar această decizie ne reaminteşte din nou de aceasta”, a declarat Yigal Palmor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian.
Convenţia de la Geneva interzice transferul populaţiei civile într-o zonă deja ocupată, ceea ce este considerat crimă de război de Tribunalul Internaţinal. Decizia vine ca urmare a recunoaşterii, din partea ONU, a statului palestinian, în luna noiembrie a anului trecut.
Israelul a început colonizarea teritoriilor ocupate în urma Războiului de 6 zile din 1967. În prezent asemenea aşezări ilegale se află în Cisiordania, estul Ierusalimului şi pe Înălţimile Golan.
Conform datelor din 2010, 327.750 de israelieni trăiesc în 121 de colonii oficiale în Cisiordania, 192.000 în Ierusalimul de est şi peste 20.000 în aşezările de pe Înălţimile Golan. Cele mai mari colinii, Modi’in Illit, Maale Adumim şi Betar Illit, au primit deja statutul de oraşe, după ce au depăşit fiecare 30.000 de locuitori.
România a recunoscut oficial statul Palestina la a doua zi după proclamarea acestuia în 1988, pe vremea regimului Nicolae Ceauşescu, atunci când ţara noastră juca rolul unui mediator de rang mediu în conflictul arabo-israelian. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu