Marea Unire 18 nov./1 dec. 1918
Nu mai reiau din punct de vedere istoric semnificatia acestei zile pentru noi romanii. Ma basez pe cultura generala solida si de nezdruncinat a cititorilor.
Nu este cu nimic mai prejos in serbarea infaptuirii Unirii Romaniei daca, dupa revolutie nu se lua aceasta initiativa paguboasa . Ziua sa fie pusa intr-o perioada a anului cu frig, ploi, noroaie. Parada militara se desfasoara marsaluind prin ploaie si noroi la 99% din aniversari. Fac apel, la inteligenta dvs,. ca stii si nu va mai spun eu imprejurarile in care s-a declarat Unirea Romaniei. Si modul periculos in care s-a desavirsit.
Parlamentarii primului Parlament dupa revolutie nu au vrut sa aleaga 9 mai ,care cuprindea mai multe sarbatori, printre care Ziua Independentei(1877), sfirsitul celui de al 2-lea razb. mondial(1945), prin infringerea Germaniei naziste de catre URSS, Ziua Europei (1950) si daca vrem 8 mai ziua primului congres al PC din Romania sustinut in strainatate prin reprezentant(Cristescu). Dar s-au temut ca 1 Mai este aproape si sint 2 zile libere. 10 mai, ziua regelui este acolo daca se dau 9 si 10 mai libere si in concluzie mai bine iarna.
De ce sa ne bucuram noi romanii de o zi frumoasa de sfirsit de primavara? Sa iesim la iarba verde cu mici si bere,cu imbracaminte de vara frumoasa in culorile pastelate? I-am invidiat in fiecare an pe tigani cu ziua lor de 7 apr., cu joc si voie buna sarbatorita cu iesiti la iarba verde. Noi sintem pedepsiti, important este sa simtim ca este ziua noastra a tuturor romanilor, caci fiecare zi din an este importanta in istoria tarii. Dar prostia unora se rasfringe asupra noastra neiertatoare cu frig, ger, noroi si ploaie. Avem ce meritam.
Ce bine era daca si la noi ar fi ca in Elvetia cind dupa semnarea a 100.000 de cetateni o petitie, se poate face o lege. Legea la noi sa fie pentru asezarea zilei tarii noastre intr-o perioada a anului, in care sa ne bucuram si noi de sarbatoare. Si alte tari au facut asta. Noi de ce nu ??? Asta NU INSEAMNA CA NU DAM IMPORTANTA ZILEI DE 18 nov./1 dec.1918.
La Multi ani de Ziua Romaniei tuturor romanilor si sa speram ca dupa ce vom arunca din circa noastra hotii, vom aseza lucrurile pe fagasul lor normal si vom rezolva si aceasta situatie pentru noi, ca sa ne bucuram de Ziua Nationala a Romaniei.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
http://odorica.blogspot.com/
Imagini cu mos craciun de colorat
Imagini cu mos craciun de colorat
Obiceiuri de Sf. Andrei
Obiceiuri de Sf Andrei in zona Suceava
In zona Sucevei, se presupune ca strigoii se feresc de mirosul de usturoi. De Sf Andrei se strang in paduri, sau in locuri abandonate, se sfatuiesc, dupa care pornesc in lume sa faca lucruri rele. Pentru a nu se intampla rele, (provocate de strigoi) in jurul caselor oamenilor,de Sf. Andrei mama ungea cu usturoi usa,scara,hornul,crucile de la ferestre, iar oamenii mancau mujdei . Astfel erau feriti de cele rele.
Obiceiuri de Sf. Andrei in judetul Ramnicul Sarat.
In judetul Ramnicul Sarat, strigoii ies din morminte si umple oamenii de tot felul de boli. Pentru a evita acest lucru, oamenii ung toate lucrurile cu 9 fire de usturoi, dupa care mananca fiecare cate un fir.Astfel ei vor tine la distanta strigoii.
Se spune ca atunci cand strigoii nu se lupta intre ei,prind oamenii, si le sug sangele. De aceea, in noaptea strigoilor femeile din gospodarie au grija ca toti membri din familie sa manance usturoi,si sa se unga pe intreg corpul. De asemenea,se dau cu usturoi geamurile, usile, si obiectele din casa, mai ales locurile pe unde strigoii ar putea intra in casa.
Daca in noaptea de Sf. Andrei vitele sunt agitate, inseamna ca vin lupii. Pentru a feri vitele de lupi, gospodarii construiesc o cruce din ceara, si o ataseaza de cornul drept al vitelor. Pentru a feri curtea de strigoi si lupi, de Sf. Andrei se da cu usturoi gardul, usile, si fantanele.
Pazitul usturoiului - obicieiuri de Sf.Andrei
In noaptea de Sf. Andrei se practica pazitul usturoiului.Pazitul usturoiului este un fel de sarbatoare colectiva, asemanator cu Revelionul, cu multa bautura si mancare. Barbatii vin cu caciulile pline cu usturoi - in cateva locuri si fetele aduc 3 capatani. Tot usturoiul se pune intr-o covata,pe care o va pazi toata noaptea la lumina unei lumanari, pentru a nu fi furata de strigoi.in acest timp, tineretul petrece,danseaza, si se simte bine.Dimineata,in curte se danseaza o hora. In mijlocul horei un baiat danseaza cu covata. Dupa ce se termina petrecerea, usturoiul este impartit la toti care au luat parte la petrecere.Acel usturoi este apoi folosit ca si leac impotriva bolilor,sau pentru descantece si vraji.
Obiceiuri de Sf. Andrei
Planse de colorat cu Mos Craciun - Desene cu Mos Craciun de colorat pentru copii
Va prezint zece planse de colorat cu mos craciun pentru copilul dvs. Selectati imaginea dorita, apoi le printati - de restul se ocupa copilul dumneavoastra.
lanse de colorat cu Mos Craciun - Mos Craciun de colorat pentru copii
Noaptea de 29/30 nov.1938
Glorie eterna marilor martiri ai Neamului Romanesc care nu au sovait nici o clipa sa-si dea viata pentru Neam si Tara !"
http://teodorapetrescu.blogspot.com/
Desene de colorat cu mos craciun
Sistemul de valve si de aprindere
Mai departe vom vedea cum porneste,se raceste,si cum respira motorul.
Probleme la motor
Acum stii cum functioneaza motorul,deci poti intelege problemele care pot aparea la motor.
sunt trei lucruri de baza care pot da gres:amestec nepotrivit de carburant-aer,lipsa de compresie,lipsa de scantei.In afara de astea mii de probleme minore pot aparea din cauza carora sa nu functioneze motorul,dar astea trei sunt cele mai mari.
privind un motor simplu sa vedem cum afecteaza aceste probleme motorul:
Amestec aer carburant prost-poate aparea din mai multe cauze:
- Nu mai ai combustibil,deci motorul nu are ce sa arda.
- E infundat sistemul de admisie al aerului.Ai combustibil,dar nu ai suficient aer pentru a-l arde
- Sistemul de alimentare combustibil furnizeaza prea mult sau prea putin combustibil,deci amestecul combustibil-aer nu este corect
- Prezenta impuritatiilor in combustibil,de exemplu apa
Lipsa Compresiei-daca amestecul aer-carburant nu poate fi comprimat destul,procesul de combustie nu va functiona cum ar trebui.Lipsa compresiei poate sa apara din urmatoarele cauze:
- Segmentii pistonului sunt uzati(permitand amestecului carburant-aer sa iasa in afara camerei de combustie in momentul combustiei)
- Valvele de admisie sau evacuare nu etanseaza perfect,permitand amestecului aer-carburant sa iasa din camera de combustie in momentul combustiei
- Este o gaura in cilindru(de obiciei in garnitura dintre capul cilindrului si cilindru)
Lipsa scanteielor-scanteia poate sa nu se produca din mai multe motive:
- Daca bujia sau cablul electric care duce spre ea este uzat(a),scanteia nu se va produce sau va fi prea slaba
- Daca cablul electric este taiat sau lipseste,ori sistemul care trimite scanteia la bujie nu functioneaza bine,scanteia nu se va produce.
- Daca scanteia se produce fie prea repede fie prea tarziu,combustibilul nu se va aprinde in momentul oportun,ceea ce poate cauza multe probleme.
Mai sunt multe alte chestii ce pot functiona gresit.De exemplu:
- Dcaca bateria e moarta,nu poti invarti motorul pentru a-l porni
- Daca cuzinetii care permit arborelui cotit sa se invarta sunt uzati,acesta nu se va invarti
- Daca valvele nu se deschid/inchid la momentul oportun,sau chiar deloc,aerul nu poate patrunde in camera de combustie,si gazele nu pot fi evacuate,deci motorul nu poate functiona
- Daca cineva iti infinge un cartof,de exemplu,in esapament,gazele nu pot fi evacuate,si motorul se va opri
- Daca se termina uleiul din baia de ulei,pistoanele nu au ungere buna,si motorul se va bloca
Inapoi<< Continuare>>>
Piesele principale din motor
Motor in Linie
Motor in V
Motor boxer
Fiecare configuratie are avantaje si dezavantaje,in privinta functionarii, a costului de productie,si a formei.Aceste avantaje si dezavantaje le fac potrivite pentru anumite vehicule.
Sa aruncam o privire asupra componentelor principale mai detaliat.
Bujia
Bujia furnizeaza scanteia care aprinde amestecul aer-carburant pentru a putea avea loc combustia.Scanteia trebuie sa se produca exact in momentul potrivit pentru a functiona totul corect.
Valvele
Valvele de admisie si de evacuare se deschid in momentul optim pentru a lasa aer-cumbustibil in motor,si pentru a evacua gazele arse.De mentionat ca toate valvele sunt inchise in timpul admisiei si evacuarii,astfel incat camera de combustie (cilindru) este complet izolata.
Piston
Pistonul este o piesa metalica cilindrica,care se misca sus-jos in interiorul cilindrului.
Segmenti motor
Segmentii motorului asigura o etansare intre cilindru si piston.Segmentii au doua roluri principale:
- Impiedica patrunderea amestecului aer-carburant din cilindru in baia de ulei
- impiedica patrunderea lubrifiantului din baia de ulei in camera de combustie unde acesta ar arde
Majoritatea masiniilor care consuma uiei il consuma pentru ca motorul il arde,cauza fiind vechimea motorului si al segmentiilor care nu mai etanseaza corect.
Biela
Biela este piesa de legatura dintre piston si arborele cotit
Arborele cotit
Arborele cotit ,numit si arbore motor ,are rolul de a transforma,impreuna cu biela,miscarea de translatie a grupului piston in miscare de rotatie.Arborele cotit transmite aceasta miscare de rotatie(respectiv cuplul motor)prin intermediul organelor de transmisie,la rotile motoare ale automobilului.De asemenea ,pune in miscare diferite mecanisme si agregate ale motorului(mecanismul de distributie,pompa de apa,ventilatorul etc.).
Baia de ulei
In baia de ulei se afla uleiul (lubrifiantul) atat de necesar ungerii pistoanelor motorului,dar nu numai.
In continuare vom vedea ce probleme de functionare pot aparea la motor.
Combustia interna
Aproape toate masiniile din prezent folosesc ciclul de 4-timpi pentru a transforma combustibilul in energie motrica.Termenul de 4-timpi mai este cunoscut sub denumirea de ciclul Otto,in onoarea lui Nikolaus Otto,care l-a inventat in 1867.
Cele patru cicluri sunt animate mai sus si acestea sunt:
- 1.Admisia
- 2.Compresia
- 3.Combustia
- 4.Evacuarea
In animatia de mai sus cartoful din tunul cu cartofi este inlocuit de pistonul motorului.Pistonul este conectat de arborele cotit,acesta avand efectul de a "reseta tunul".
Iata ce se intampla in motor in timpul cicluriilor:
- Miscarea pistonului incepe din partea de sus a cilindrului ,valvele de admisie se deschid,pistonul se misca in jos pentru a permite cilindrului sa se umple cu combustibil si aer.Acesta este admisia.
- Apoi pistonul se misca inspre partea de sus,comprimand amestecul de aer si combustibil.Compresia face ca explozia sa fie mult mai puternica.
- Cand pistonul ajunge din nou in partea de sus,bujia emite o scanteie,aprinzand benzina.Aceasta explodeaza,actionand pistonul in jos.Aceasta este combustia.
- De indata ce pistonul ajunge in partea de jos terminand ciclul de combustie,valvele de evacuare se deschid,permitand gazelor arse sa iasa din cilindru,inspre esapament.Aceasta este evacuarea.
Acum,motorul este pregatit pentru urmatorul ciclu.De retinut ca miscarea care rezulta din miscarea pistonului motorului este rotativa,iar cea al tunului cu cartofi este liniara.In motor miscarea liniara al pistonului este transformata in miscare rotativa de arborele cotit.Miscarea rotativa este utila in acest caz deoarece de asemenea vrem ca rotiile masinii sa se roteasca.
In continuare sa vedem toate piesele care lucreaza impreuna pentru a face motorul sa mearga,incepand cu cilindrul.
Cum functioneaza motoarele
Ti-ai deschis vreodata capota masinii,intrebandu-te ce se petrece acolo?Motorul unei masini poate arata ca un mecanism foarte ciudat pentru necunoscatori,cu on incalcitura de cabluri,conducte si metal.
S-ar putea sa vrei sa stii ce se intampla sub capota doar din simpla curiozitate.Sau poate cumperi o masina si vrei sa stii ce inseamna "3.0 litrii V-6",sau "doua axuri cu came",sau "Tdi",si lista poate continua.Ce inseamna toate astea?
In acest articol voi scrie despre principiile fundamentale ale functionarii motorului,si voi intra in detalii despre cum sunt potrivite toate piesele,si cum functioneaza acestea, despre ce poti face pentru a avea performante mai mari ale motorului,si despre cum poti economisi combustibil.
Scopul motorului unei masini este de a transforma combustibilul in energie de miscare,pentru a putea propulsa masina.Deocamdata cel mai simplu mod de a face acest lucru este arderea combustibilului in motor.De acea motorul masinii este numit "motor cu combustie interna"--arderea are loc in interiorul motorului.
Doua lucruri de retinut:
- Exista diferite tipuri de motoare cu ardere interna.Motoarele Diesel sunt o forma si motoarele "Turbina cu Gaz" sunt o alta forma.Vezi de asemenea articole despre motoare HEMI,motoare wankel(sau rotative),si motoarele in doi timpi.Fiecare isi are avantajele si dezavantajele sale.
- Exista si motoare cu combustie externa.Cel mai bun exemplu sunt motoarele cu aburi din locomotivele si vapoarele vechi.Combustibilul (carbunele,lemnul,ulei,etc.) arde in afara motorului pentru a produce aburi,iar aburii creeaza forta motrica in interiorul motorului.Combustia interna este mult mai eficienta decat cea externa,plus motorul cu combustie interna e mult mai mic decat un motor cu combustie externa echivalent la putere.De aceea nu vedem masini in zilele noastre echipate cu motoare cu aburi.
Sa vedem in continuare procesul de ardere interna mai detaliat,cum functioneaza,cu animatii,si poze.
Animale domestice
Porcul | Albina |
Gaina | Vaca |
Magarul | Gasca |
Oaia | Curcanul |
Specii de animale extincte
Speciile de animale extincte sunt acele specii care nu mai traiesc.In acest grup putem include animalele preistorice cum ar fi dinozaurii si mamiferele din epoca de gheata, dar si specii extincte mai recent,cum ar fi pasarea Dodo (extincta in sec XVII).
In curand......
Dinozaurii | Pasari extincte |
Animale preistorice | Alte animale extincte |
Animale pe cale de disparitie
O specie pe cale de disparitie este o populatie de organisme care risca sa dispara din cauza ca are prea putini membri,este amenintat de schimbari climatice sau de pradatori (printre care se poate enumera si omul).
Multe tari au reglementari legislative care ofera protectie animalelor in pericol: de exemplu interzicand vanatul, restrictionand urbanizarea in anumite zone, sau creand zone de "conservare".Insa, din pacate doar cateva specii ajung pe lista animalelor protejate, cum ar fi si ursul Panda. Foarte multe alte specii se exting, sau vor fi extincte,insa fara a atrage atentia publicului.
In aceasta sectiune de pe 100 Ro vei citi despre animalele care sunt pe cale de disparitie,despre rezervatii naturale din intreaga lume,si despre ce putem face pentru acele animale in pericol.
In curand......
Salvati Armata Romaniei !
Semnati pentru Libertate, pentru Dreptate, şi pentru Democraţie, pentru Romania si brava ei armata!
• Semnatura tuturor este extrem de importanta.
• Dacă nu semnati , alţii vor decide pentru voi .
• Dacă nu semnati, fortele oculte vor reinstaura tirania.
• Reamintiţi-vă ca pana acum Armata a fost permanent sprijinul sigur la greu, ca de fapt Armata este formata din tatii, sotii, fratii cumnatii si nepotii vostri.
• Semnati pentru restabilirea rolului Armatei in societatea Romaneasca, pentru restabilirea Adevărului Istoric despre aceasta.
• Semnati pentru ostenii lui Ştefan Cel Mare, Mircea Cel Batran şi ai Viteazului Mihai.
• Cercetaţi-vă conştiinţa şi semnati pentru tradiţiile cu care v-aţi născut.
• Semnati pentru ca Armata sa fie tratata egal cu celelalte armate din Europa şi din NATO.
• Semnati pentru respectarea statutului cadrelor militare si al sodatilor si gradatilor
• Semnati pentru ca asemanator celorlate Armate din Europa si din NATO militarii sa beneficieze in continuare de pensie ocupationala.
• Spuneţi un NU hotărât arbitrariului, răului şi posibilităţii reinstaurării lui.
. Semnati pentru interzicerea folosirii gradelor si insemnelor militare ca instrumente de propaganda politicianista.
. Semnati pentru retragerea gradelor si insemnelor militare acordate lientelei politice fara nii un fel de legatura cu serviciul militar
• Viitorul este al celor care cred in Dreptate şi Democraţie,in Traditie si Adevar Istoric.
• Semnati cu inima şi apropiaţi-vă de izvoarele adevarate, nu false ale Romanismului .
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
General de brigada.(r) Nicolae GROPAN
http://exploziv-news.ro/
Animale salbatice
Sunt multe diferente intre fratele tau si animalele cu adevarat salbatice (una din ele este ca cele din urma nu consuma mancare italiana):).Animalele salbatice- fie ca zboara, inoata, se leagana, sar, alearga, se taresc sau scormonesc- sunt nevoiti sa isi foloseasca instinctul si adaptarea la mediu, pentru a supravietui. Exista sute de mii de animale care hoinaresc pe suprafata planetei -- unele sunt foarte cunoscute,cum este lupul,ursul,girafa, iar de multe specii cu siguranta nici nu ai auzit, cum ar fi capibara.
In aceasta sectiune de pe 100 Ro vei citi despre fiecare categorie de animale,incepand de la amfibieni,insecte,pesti,pana la mamifere,pasari si viermi.
In curand:
Amfibieni | Insecte si arahnide |
Pasari | Pesti |
Mamiferee | Viata subacvatica |
Reptile | Viermi |