O smecherie birocratica - Catch 22

Catch 22 este un roman scris de Joseph Heller şi publicat pentru întâia oară în 1961. Cartea este considerată una dintre cele mai mari opere literare ale secolului 20. Acţiunea se petrece la finele celui de-al doilea război mondial, în 1943, iar personajul principal este Yossarian, pilot pe un bombardier. "Red tape" înseamnă birocraţie excesivă şi este ceea ce J. Heller abordează în romanul său.
Nu am avut ocazia de a citi romanul de mai sus şi nici nu mi-ar fi trecut vreodată prin cap să caut din neant despre Catch 22, dar ştiu despre ea (o să vedeţi de ce-i spun "ea") de la o şedinţă de pregătire din clasa a 12-a. Catch înseamnă prinsoare sau şmecherie, iar Catch 22 a devenit sinonimă pentru o situaţie fără câştig (lose-lose situation), este un paradox, este o regulă care se învârte în jurul propriei cozi. Exemplu:
Yosarrian din romanul de mai sus dorea să înceteze din a mai zbura. Pentru a se putea sustrage de la această activitate la care era obligat prin contractul avut cu Armata SUA, Yossarian trebuia să fie declarat nebun. Problema care este: pentru a fi supus unui control psihic, cererea trebuia să fie făcută de însuşi Yossarian. Dar dacă Yossarian face o astfel de cerere dovedeşte că nu este nebun, aşadar apt pentru zbor. Este ceva de genul: şi-aşa-i rău, şi-aşa nu-i bine, cum o pui ca dracu vine! Nici dacă era de-adevăratelea nebun, Yossarian nu se putea sustrage de la zbor.
Sunt sigur că dacă stăm să ne gândim este imposibil să nu fi ne fi întâlnit măcar o dată cu o astfel de chicihţă. Ce mai şmecherie, nu? Aceasta a fost lecţia de azi :P sper că am reuşit să vă pun măcar o grimasă  pe faţă cu această Catch 22. Mai jos este citatul care explică regula, luat evident de pe Wiki. Cheers!  


There was only one catch and that was Catch-22, which specified that a concern for one's safety in the face of dangers that were real and immediate was the process of a rational mind. 'Orr' was crazy and could be grounded. All he had to do was ask; and as soon as he did, he would no longer be crazy and would have to fly more missions. Orr would be crazy to fly more missions and sane if he didn't, but if he was sane he had to fly them. If he flew them he was crazy and didn't have to; but if he didn't want to he was sane and had to. Yossarian was moved very deeply by the absolute simplicity of this clause of Catch-22 and let out a respectful whistle.
"That's some catch, that Catch-22," Yossarian observed.
"It's the best there is," Doc Daneeka agreed.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu