Isteria vaccinarii

Morţi, oameni speriaţi, vaccinare în masă, diagnostice controversate, dar şi teorii ale conspiraţiei. Frica de A/H1N1 cuprinde tot mai mult România. În fiecare zi, noi semne de întrebare apar în tăvălugul de informaţii şi reacţii legate de gripa nouă. Pe de o parte autorităţile recomandă vaccinarea, iar pe de alta apar tot mai multe voci care condamnă imunizarea. Acestea susţin că este vorba despre o falsă pandemie, decretată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în folosul companiilor farmaceutice.
Isteria vaccinării s-a declanşat la patru zile după moartea actorului Toni Tecuceanu. Bucureştenii s-au călcat în picioare ca se se imunizeze. La început a fost un singur centru de vaccinare, iar acum sunt 22. Cozile au rămas, iar frica a câştigat şi mai mult teren.
"Există un fond general, ceea ce antropologii numesc cultura fricii. Şi ţine de sociatatea modernă. Societatea de consum a descoperit că frica vinde bine. Când am văzut dimineaţa la televizor, coada era într-un chenar micuţ, la prânz era deja cohortă. Deci, coada naşte coadă. Când văd că este omor acolo, păi este clar că este serios", a precizat antropologul Vintilă Mihăilescu.
Fostul director al Institutului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Bucureşti, Petru Calistru, vorbeşte cu scepticism despre isteria mondială provocată de A/H1N1. "Acum nu se mai cuceresc ţările cu sabia, ci economic, forţându-le să achiziţioneze şi ceea ce nu trebuie. Tot sistemul sanitar mondial nu mai este pus în slujba individului, ci a producatorilor de medicamente şi echipamente medicale. Nu mai există grija faţă de individ, ci doar de stimulare a consumului. Una este să tratezi un pacient care are nevoie şi alta să arunci cu antivirale şi să laşi însă oamenii fără de nici unele, fără mâncare, o locuinţă încălzită. Această gripă nu a apărut acum, unele studii japoneze arată că virusul gripal A/H1N1 este de cel puţin 30 de ani, poate chiar 100", a adăugat profesor doctor, Petru Calistru.
În acelaşi context, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că "în România nu există niciun intermediar în campania de vaccinare. Suma care se plăteşte pentru o doză de vaccin este la jumătate de preţ faţă de cele fabricate de alte state. Noi ar trebui să fim mândri că suntem printre cele 11 state care pot să producă acest vaccin".Şi şeful Comisiei de Sănătate din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei,
Wolfgang Wodarg, susţine că gripa nouă este unul dintre cele mai mari scandaluri ale secolului XXI. "Au făcut planurile de pandemie, iar industria farmaceutică a avut o mare influenţă în schiţarea lor, şi acum profită din plin. Primesc cinci miliarde de euro doar în Uniunea Europeană pentru vaccinurile lor, de care nu avem nevoie de fapt. Este o afacere uriaşă", a declarat Wolfgang Wodarg.
Autorităţile din România recomandă populaţiei să se vaccineze, însă nu obligă pe nimeni să se imunizeze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu