UN RASPUNS DE BUN SIMT LA ARTICOLUL "LECTIA DE ISTORIE" AL DOMNULUI DR. NAPOLEON SAVESCU cu privire la "adevarul" despre daci, postat de Doar Eu
"Crede si nu cerceta" este dorinta subliminala a "istoricului". Ei bine, de cateva zile asta fac, cercetez si ma iau cu mainile de cap. Descoperirea erorilor voite sau nevoite ale "istoricului" domn doctor Napoleon Savescu continua. Nu trebuie sa mai insist asupra faptului ca toata lectia de istorie este o mare gugumanie. Sunt tot atat de istoric pe cat este domnul Savescu, dar am totusi buna credinta si bun simt in emiterea unor pareri, iar acolo unde nu stiu caut sa ma informez. Ca majoritatea afirmatiile domniei sale nu ca nu au nicio acoperire, treaca-mearga, intelegem este un entuziast agresiv, dar frizeaza ridicolul. "Lectia de istorie" a domniei sale se adreseaza celor care nu au discernamant si presupun ca intoxicarea aceasta a mintilor romanilor are un scop, care in momentul acesta imi scapa iar daca nu are un scop, inseamna ca tine de domeniul patologicului cu iz mesianic. Ceea ce se petrece in scrierile domniei sale cu credintele proprii despre traci, denota un spirit maniac si o imensa frustrare. Daca Dumnezeu nu a vrut sa avem o istorie mareata, e urat lucru sa ne confectionam noi una, mai ales intr-o zona foarte tulbure care se pierde in negura istoriei, sa ne asumam meritele sau presupusele merite ale unora dintre stramosii nostri, ale caror origini ar fi greu de decelat chiar de catre ei insisi. DACA INTR-O MARE MINCIUNA PRESARI CATEVA GRAUNTE DE ADEVAR, REZULTA UN MARE ADEVAR. Aceasta este lectia de istorie a tracomaniacului domn Napoleon Savescu.
Hai sa mai inghitim una calda de la distinsul domn doctor:
"Când roata, plugul, jugul, cruţa cu două, trei şi patru roţi apar pentru prima dat în lume pe teritoriul nostru, dacic, când primul mesaj scris din istoria omenirii se găseşte tot pe teritoriul nostru, la Tartaria, când primii fermieri din Europa sunt descrisi pe acelaş spaţiu,"
Sa le luam pe rand.
7/ ROATA
7.1/ ROATA OLARULUI:
Sumerienilor li se atribuie descoperirea rotii olarului (mai tarziu roata carului) si tehnologia prelucrarii metalelor.descoperirile din necropola regala de la Ur prezinta o mare varietate de obiecte metalice din aur si lapislazuli ( o piatra pretioasa de culoare albastra intens), dintr-un aliaj de aur si argint (electrum) sau din os si lapislazuli. Ar fi suficient, poate, sa mentionam, intr-o ordine aleatorie, ca in Sumerul antic erau inventate: scrierea, roata, matematica, astronomia, calendarele, sistemele de irigatii, armura, carul de lupta, sabiile, harnasamentul cailor, cuiele, morile, sandalele, roata olarului, harponul, dalta, inelele, seile sau acul. Tot din Sumer ne-au parvenit si primele date despre o religie politeista. Astfel, pana in momentul in care descoperirile arheologice vor arata ca au existat si alte civilizatii mai vechi de sase milenii, trebuie sa acordam credit cercetatorilor si sa ii consideram pe sumerieni drept intemeietorii primei civilizatii pe Terra.
Sumerienii erau un popor non-semitic fiind astfel un popor migrator. Arheologii ne explică faptul că această cultură sumeriană este continuitatea celei dintâi perioade a Ubaidului Timpuriu (5300-4700 î.e.n.). Poporul sumerian s-a aşezat pe teritoriul acesta şi au început să locuiască în zonele fertile irigate de râurile Tigru şi Eufrat. Sumerienii la început erau simpli fermieri care călătoreau dinspre N spre S după care au început să construiască oraşe-state."
Si-acum hai sa facem impreuna un salt de numai 5.000 de ani in istorie si sa ne marginim la o evidenta stiintifica:
"Cercetările au arătat că geto-dacii au început să cunoască roata olarului încă din sec. VI- î.e.n. Unele descoperiri arheologice din Transilvania şi Oltenia fac dovada unei atari folosiri a acestei invenţii."
Pai intre mileniul al saselea cand roata olarului era folosita in Sumer si secolul al saselea inaintea erei noastre cand au aflat si dacii cum se foloseste ea este o prapastie de timp uriasa. Acest lucru ma indreptateste sa cercetez cand au aparut dacii ca popor in istoria Europei. Probabil la sfarsitul neoliticului, dar voi verifica.
7.2 ROATA CARULUI
"Cea mai veche roata descoperita intr-un sit arheologic dateaza probabil din anii 3500-3200 inainte de Hristos si a fost localizata in Mesopotamia (”tinutul dintre 2 rauri” mot-a-mot). O ideograma sumeriana, datata tot in jurul lui 3500 IHR, infatiseaza o sanie echipata cu roti de lemn. Imagini asemanatoare apar si in ideogramele din Uruk (3400 IHR). Primele roti erau monobloc, butucanoase – realizate dintr-o bucata de lemn sau din 3 scanduri cioplite si imbinate printr-o pana transvesala – iar istoricii aproximeaza inventia lor in jurul anilor 8000 IHR. Rotile cu spite au aparut in jurul anului 2000 IHR – pe carele de lupta din Asia minor. "
Si-acum sa vedem ce ne zice Wikipedia.:
"Există foarte multe opinii care consideră roata una dintre cele mai vechi şi importante invenţii care au originat din anticul Sumer în Mesopotamia ulterioară acestuia, în forma iniţială de roată a olarului. Invenţia roţii s-a propagat spre zona unde astăzi se găsesc Pakistan şi India, în timpul mileniul al III-lea î.e.n., fiind folosită de locuitorii a ceea ce numim civilizaţia Văii fluviului Indus. În partea nordică a Caucazului au fost descoperite mai multe morminte, datând din jurul datei de 3.700 î.e.n., în care s-au găsit oameni îngropaţi în vehicule cu roţi, cu o axă. Cea mai veche reprezentare a unui vehicul cu patru roţi şi două axe a fost descoperită în Polonia, fiind datată aproximativ acum 5.500 de ani."
La o socoteala simpla roata "poloneza " se situeaza in jurul datei de de 3.500 i.e.n.
Apoi draga domnule doctor Savescu, ce mi-e Polonia , ce mi-e Caucazul si ce mi-e Sumerul? Totuna-i, nu-i asa? Toate incap in spatiul carpato-dunarean,care va este atat de drag (ca si mie dealtfel).
Si-acum uite un car si mai vechi decat cel polonez:
"Carul, care putea fi atat un obiect ritual, cat si o jucarie, a fost scos la lumina in Altyndepe, Turkmenistan, iar varsta sa este una impresionanta, peste 6000 de ani. Impreuna cu alte descoperiri facute in acelasi sit arheologic, carul aduce in atentia cercetatorilor modul in care a aparut si s-a dezvoltat transportul cu tractiune animala"
Domnilor, iata confuzia! Nu este Altantepe din Dobrogea noastra ci este vorba de o localitate cu aceeasi consonanta din Turkmenistan. Dar ce conteaza locul exact cand e vorba de promovarea unei mari idei.
In aceasta sectiune:
=)) „patologic cu iz mesianic” de ce să ne plângem pentru trecut, pentru un presupus că nu l-am avea glorios, când viitorul este tot ce contează.
RăspundețiȘtergereDraga Selena,
RăspundețiȘtergerePeriplul retroistoric mai are putin si va inceta. Am sa incerc sa trag niscai concluzii la urma. Am descoperit care este radacina acestui fel de abordare "stiintifica" a istoriei, atat de draga lui Ceausescu. Mai ai putina rabdare. Cazul Napoeon nu este singular. Este varful unui fenomen, al unei schizofrenii istorice numita protocronism. Fenomenul este rezultatul simptomatic al alienarii unora dintre romani si mi-e teama ca al majoritatii.
Asa se-ntampla: tragi de-un fir si iese un par. :)
Multumim, Dane, pentru cercetarile pe care le faci pentru noi! E munca minutioasa care iti ia mult timp... stiu din experienta.
RăspundețiȘtergereM-am edificat si eu asupra problemei ridicate de d-l prof, desi stiam ca nu noi am inventat roata :))).
Stii ce ma deranjeaza foarte tare? Ca noi avem o istoie frumoasa, ca am facut si noi ceva pe ici pe colo, dar ca vine unul asa ca d-l dr. exagerand complet, si ne baga pe toti in penibil! Si asa avem foarte putine dovezi, cu asemenea ineptii riscam sa nu mai fim crezuti deloc!
Pai asta ma deranjeaza si pe mine, draga Alina.
RăspundețiȘtergeredeci prin Polonia s-au descoperit un car în miniatură vechi de 5.500 de ani dar tracii din carpaţi,Bărăgan....nu ar fi ştiut la acel timp să facă aşa ceva şi nici roată de olar. Eu zic că dacă au fost făcute care pe Vistula la acea dată au fost precis făcut şi pe Dunăre. Şi dacă ştiau să facă un car ştiau precis să facă şi roată de olar.
RăspundețiȘtergereNu-l mai amesteca pe Ceauşescu şi nu-l mai pune în legătură cu Dr Săvescu, dacologie, ca să discreditezi cu această şmecherie pe dacologi. Ceauşescu nu s-a ocupat de istorie, iar dacă i-au fost dragi dacii lui, mie şi Doctorului Săvescu nu înseamnă că noi trei sîntem acelaşi tip de om.
Remarcabil: expresia "schizofrenie istorică". Conf acestei "logici" ar exista şi o schizofrenie geografică.
@Florin Croitoru
RăspundețiȘtergereHai noroc Florica,
Mai baiete, tu esti foarte inteligent! Si esti si foarte precis la imprecizii... :))Asa te-ai nascut sau ai avut acum o sclipire, asaaaaa.... ca o iluminare? :))))
A! Ca mi-adusei aminte...
RăspundețiȘtergereCuvantul "dacologie" nu exista in DEX. Este un cuvant cu pretentii stiintifice inventat de un dacomaniac de-al vostru.