Rusia iarta Cuba

Rusia se gandeste sa “ierte” Cuba de 29 miliarde de dolari

autor: FrontPress 11.12.2013

cuba rusiaRusia va sterge 90% din datoria Cubei de 32 miliarde $, mostenita din era Uniunii Sovietice. Aceast acord va pune capat unei dispute de 20 ani potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. Prim-ministrul Dmitri Medvedev a fost de acord sa anuleze datoria caubanezilor in luna februarie 2013, in timpul unei vizite la Havana.
In octombrie, cele doua parti au anuntat un acord de refinantare din care reiesea ca Havana urmeaza sa plateasca Moscovei 3,2 miliarde $, iar restul de 29 vor fi “iertati” de partea rusa.
628x471Cuba nu este la primul succes de acest fel, in ultimii ani Guvernul de la Havana duce o lupta de atragere a investitiilor si banilor numerar. Cu trei ani in urma China a anulat 6 miliarde de $ din datoria Cubei si in 2012 Japonia a renuntat la 1,4 miliarde $.
Cel mai recent succesc cubanez a fost cu Mexic care a iertat 478 milioane $ dupa ce Cuba a fost de acord sa plateasca 146 milioane in urmatorii 10 ani. Oficialii de la Havana estimeaza datoria externa undeva la 13,6 miliarde $.
Exportul de bunuri si servicii al cubanezilor este estimat la 18 miliarde $, dar economia a stagnat in ultimii 50 de ani ca urmare a embargoului impus de SUA, masura considerata de oficialii din Havana ca ,,genocid barbar”.
Dupa destramarea URSS-ului, Rusia ar fi trebuit sa preia linia de creditare, dar oficialii cubanezi au respins acest lucru din cauza ca toate acordurile au fost incheiate cu o tara ce nu mai exista si intr-o moneda disparuta. Chiar si cu aceste neintelegeri Cuba a fost si ramane un aliat politic al Rusiei, schimburile comerciale dintre cele doua tari ajungand la 200 milioane $ in 2012.
In prezent companiile petroliere rusesti au un mare interes de foraj marin in Caraibe. De pe Romania Military
lift-cuba-embargo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu