S-au taiat fondurile Zorilor Aurii


Parlamentul de la Atena a aprobat tăierea fondurilor publice pentru partidul neonazist Zorii Aurii
 Miercuri, 18 Decembrie 2013

Parlamentul grec a aprobat miercuri cu o largă majoritate suspendarea acordării de fonduri publice partidului neonazist Zorii Aurii, responsabilii de la vârful acestei formaţiuni fiind acuzaţii de numeroase delicte, cum ar fi acţiuni criminale, spălare de bani sau proxenetism, relatează agenţia EFE.


Foto: AP ARHIVA / Thanassis Stavrakis

Mai mulţi deputaţi ai acestui partid, inclusiv liderul său, Nikos Michaloliakos, şi adjunctul lui, Christos Pappas, au fost arestaţi preventiv în lunile septembrie şi octombrie pentru 'apartenenţă la o organizaţie criminală', după asasinarea unui muzician foarte popular în Grecia.

Votul de miercuri s-a bazat pe actul normativ adoptat în luna octombrie ce prevede că unui partid i se poate tăia finanţarea publică dacă cel puţin o cincime dintre parlamentarii săi sunt puşi formal sub acuzare sau arestaţi pentru activităţi criminale ori teroriste.

În replică, purtătorul de cuvânt al formaţiunii neonaziste a acuzat legislativul că nu ţine cont de 'prezumpţia de nevinovăţie' şi a ameninţat cu dezvăluirea unor scandaluri.

Partidul Zorii Aurii a intrat în parlament în urma alegerilor din luna iunie 2012, când a obţinut 7% din voturi, şi de atunci a continuat să crească în sondaje. În urma scrutinului i-au revenit 18 din cele 300 de locuri din parlament. Anul trecut, formaţiunea a beneficiat de o finanţare publică în valoare de 873.000 de euro.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu