Armura

Armura moderna impotriva camerelor de supraveghere

autor: FrontPress 22.12.2013

armuraArtistul londonez James Bridle a creat un dispozitiv, ce poate fi purtat „ca o armură” care detectează camerele de supraveghere și-l avertizează pe purtător de prezența acestora, informează The Atlantic. Proiectul a luat naștere în urma constatării lui Bridle că amricanii trec zilnic prin fața unor camere de supraveghere, apărând în sute de minute de filmare.
„Umerarul împotriva supravegherii” este inspirat din armura medievală folosită pentru a proteja soldații de săgețile ce veneau de sus. Acest umerar modern seamănă ca formă cu cel medieval, și protejează împotriva „săgeților” de lumină infraroșie. Armura high-tech alertează purtătorul cu privire la prezența camerelor de supraveghere, generând un semnat electric de fiecare dată când senzorii detectează o lumină infraroșie de tipul celei folosite de dispozitivele de securitate.
James Bridle nu este prima persoană care construiește un astfel de proiect în semn de protest față de înmulțirea camerelor de supraveghere. În ultima jumătate de deceniu o mulțime de artiști au făcut experimente de camuflaj sau de „orbire” a vizunii calculatoarelor. Această orbire constă în obstrucţionarea sau derutarea senzorilor de detectare a persoanelor. Un proiect asemănător a fost creat în octombrie anul trecut, de către un artist olandez, care a creat un tricou al cărui scop era să încurce algoritmii de recunoaștere a feței.
Dispozitivul, spune Bridle citat de The Atlantic, reprezintă atât un pas în tehnologie cât și un proiect de artă. „Te bate pe umăr de fiecare dată când treci pe sub privirea insistentă a puterii”, a spus Briddle despre dispozitivul său. De pe Semnele Timpului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu