Politician amendat

Politician francez amendat pentru ca i-a jignit pe tigani

autor: FrontPress 20.12.2013

tiganusiJean-Marie Le Pen, un veteran al naţionalismului francez şi preşedintele de onoare al partidului anti-imigraţionist Frontul Naţional, a fost condamnat joi la plata unei amenzi de 5.000 de euro pentru o afirmaţie considerată denigratoare la adresa ţiganilor.
Tribunalul Corecţional din Paris l-a declarat vinovat pe Le Pen pentru injurii publice împotriva unui grup de persoane din cauza apartenenţei etnice. Parchetul ceruse o pedeapsă de două luni de închisoare cu suspendare pentru fostul lider al FN, în vârstă de 85 de ani.
În toamna anului 2012, în cursul unei universităţi de vară a Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen a lansat o serie de provocări la adresa imigraţiei, temă favorită a partidului, în prezenţa fiicei sale, Marine, care conduce formaţiunea în prezent. Ironizându-i pe ţigani, el a stârnit râsete şi aplauze, atribuindu-le fraza: “Noi suntem ca păsările, zburăm în mod natural” (verbul “voler” din franceză înseamnă atât “a zbura”, cât şi “a fura”).
Jean-Marie Le Pen a condus Frontul Naţional din 1972 şi nu de puţine ori a spus că va ceda locul de preşedinte doar “cu picioarele înainte”. Însă acesta s-a retras la începutul anului 2011, fiica lui preluând conducerea formaţiunii. Le Pen, un orator desăvârşit, a provocat un cutremur politic în 2002 atunci când l-a înfrânt pe primul ministru socialist Linel Jospin în primul tur de scrutin, ajungând să concureze direct cu Jaques Chirac pentru funcţia de preşedinte al republicii. Socialiştii şi dreapta moderată şi-au unit atunci forţele împotriva liderului naţionalist, portetrizându-l drept o figură extremistă a scenei politice şi determinând victoria lui Chirac cu peste 80 la sută din voturi. Sursa: FrontPress.ro
jean-marie-le-pen-francois-hollande-d5caf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu