A murit Mihail Kalasnikov la 94 de ani


A murit Mihail Kalasnikov, inventatorul legendarei pusti de asalt care ii poarta numele
de R.M. HotNews.roMihail Kalasnikov
Foto: kalashnikov.guns.ru
Inventatorul pustii sovietice de asalt AK-47, Mihail Kalasnikov, a murit luni la varsta de 94 de ani, a anuntat agentia oficiala de presa Itar-Tass, preluata de AFP.

Inventatorul kalasnikovului, produs in aproximativ 100 de milioane de exemplare in intreaga lume, fusese internat in mai multe randuri in ultimele luni.

Kalasnikov este unul dintre cei mai cunoscuti rusi in intreaga lume. Este, de asemenea, una dintre cele mai decorate persoane din tara lui, desi nu a obtinut practic niciun beneficiu financiar din inventia sa, folosita in armatele a peste 80 de tari din lume.

Emblematica pusca AK-47 - a carei imagine figureaza pe emblemele a sase state - va ramane inca mult timp cea mai raspandita pusca din lume, in conditiile in care productia sa este mai mult sau mai putin in afara oricarui control.

Dupa cum a spus chiar inventatorul sau, "jumatate, daca nu mai mult (dintre kalasnikoavele produse) sunt arme fabricate in contrabanda".

"Am construit arme cu scopul de a apara societatea noastra", spunea el, la aniversarea a 90 de ani, recunoscand insa ca "nu este placut sa vezi ca tot felul de criminali trag cu armele mele".

"Desigur ca am regrete, ca toata lumea. Dar pot sa va spun un lucru: daca ar fi sa o o iau de la capat, nu as trai altfel", concluziona el.

Destinul inventatorului si al pustii sale se confunda cu istoria Uniunii Sovietice.

Nascut in 10 noiembrie 1919 intr-un satuc din Seberia, Mihail Kalasnikov a avut o tinerete tragica. Familia sa, considerata chiabura, a fost victima represiunii staliniste: la varsta de 11 ani, este deportat.

Unul dintre fratii sau este inchis in Gulag. Iar pana la perestroika lui Mihail Gorbaciov, generalul Kalasnikov, delegat la congresul Partidului Comunist din URSS, va pastra tacerea, chiar si in familia sa, asupra acestor "teribile secrete".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu