Robespierre


Maximillien de Robespierre(1758-1794)

Un nou studiu relevă o descoperire surprinzătoare despre revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre

Florin Bădescu | 24.12.2013 |
Maximilien de Robespierre avea 36 de ani atunci când a fost executat.    +ZOOMUn nou studiu relevă o descoperire surprinzătoare despre revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre
Galerie foto (1)
Revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre suferea probabil de sarcoidoză, o maladie imunitară rară care distruge organele interne, în momentul în care a fost executat prin ghilotinare, în 1794, potrivit unui studiu realizat de doi medici legişti francezi, informează Reuter.

După reconstrucţia şi examinarea cu atenţie a măştii mortuare a liderului "regimului terorii", medicii legişti Phillipe Charlier şi Philippe Froesch au furnizat un diagnostic postum al bolii de care suferea Robespierre. Sarcoidoza este o boală care determină organismul să înceapă să îşi atace propriile ţesuturi şi organe interne
Mai multe semnalmente clinice au fost descrise de martori contemporani cu el", afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista medicală The Lancet.
Simptomele includ probleme de vedere, sângerări nazale - descrise în documentele medicale ale vremii, în care se spune că Robespierre "îşi acoperea pernele cu sânge proaspăt în fiecare noapte" -, icter - "piele şi ochi colorate în galben - oboseală permanentă şi ulcer varicos recurent.
"Prezenta, totodată, contracţii permanente la nivelul ochilor şi gurii", spun specialiştii francez, adăugând că "simptomele s-au înrăutăţit între 1790 şi 1794".
Maximilien de Robespierre avea 36 de ani atunci când a fost executat.
O mască funerară a chipului său a fost realizată imediat după decapitarea lui, iar o copie a acesteia este expusă la Muzeul Granet din Aix-en-Provence, un oraş din sudul Franţei.
Sarcoidoza duce la apariţia unor mici zone inflamate în ţesuturile corpului, denumite granuloame, şi afectează cel mai adesea plămânii, pielea şi nodulii limfatici, dar şi - în anumite forme ale bolii - ochii, ficatul şi pancreasul. Boala este însoţită adeseori de oboseală şi de o senzaţie generală de disconfort.
Cauzele sarcoidozei nu sunt bine cunoscute, spun specialiştii, şi în cazul multor pacienţi, boala intră în cele din urmă în remisie, fără tratament.
Autorii studiului spun că, deşi există şi alte explicaţii posibile pentru simptomele prezentate de Robespierre, precum tuberculoza şi lepra, aceste boli nu se potrivesc cu descrierea semnalmentelor medicale şi cu evoluţia bolii acestuia.
Sarcoidoza - descrisă pentru prima dată în literatura medicală de savantul britanic Jonathan Hutchinson în 1877 - pare să fie cea mai probabilă cauză, afirmă cei doi cercetători francezi.
Maximilien Robespierre, unul dintre cei mai fecunzi ideologi ai Revoluţiei franceze, s-a născut în 1758, în Arras, şi a fost ghilotinat în iulie 1794, la Paris.
Surse: MediafaxReuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu