Femeia in rosu



Curtezane celebre Femeia in rosu

Ana Cumpănaş


Poate stiati – sau poate nu – ca unul dintre cei mai celebri jefuitor de banci ai perioadei interbelice americane - John Herbert Dillinger – a fost ucis de catre agentii federali americani in urma colaborarii cu o curtezana originara din Romania.
Ana Cumpanas pe numele ei – Anna Sage sau Femeia in rosu  cum este cunoscuta in Statele Unite – s-a nascut intr-un sat din Banat – Lunga, comuna Comlosul Mare, judetul Timis - in anul 1889. s-a remarcat înca din tinerete prin pofta sa de a iesi în evidenta si de a se face cunoscuta. Prin 1914, Ana Cumpanasu a parasit Timisoara si s-a stabilit în SUA, împreuna cu primul sot, Mihai Ciolac, şi cu fiul ei. La scurt timp dupa ce a ajuns în America de Nord, Ana Cumpanas a ramas vaduva. Din acel moment, viata tinerei s-a schimbat radical. Ea a devenit prostituata în Chicago si, nu după multa vreme, a devenit cea mai bogata romanca stabilita în SUA. Ana Cumpanas s-a acomodat excelent la viata învolburata din faimosul oras al prohibitiei, jazzului şi prostitutiei din perioada anilor 1920-1935, devenind o „respectabila” matroana, fiind proprietara a doua hoteluri de lux in care se practica prostitutia .Asa il cunoaste pe „inamicul public nr. 1” al SUA,  John Dillinger, celebrul spargator de banci care reusise cateva evadari spectaculoase din puscariile americane.

 

Desi s-a recasatorit cu Alexandru Suciu, un roman stabilit in Statele Unite, Ana isi continua viata aventuroasa – devenind amanta chestorului din Chicago. Acesta – atras de averea romancei - o cere chiar in casatorie , dar este refuzat.  In urma refuzului – razbunarea chestorului este crunta: Anna Sage a fost condamnata la 14 luni de închisoare, fiindu-i confiscata  averea adunata prin intermediul celor două hoteluri unde se practica prostituţia. În plus, a fost amenintata cu deportarea în România. Pentru a primi îngaduinta din partea statului american, Anna Sage trebuia să ofere ceva. Cum toate încercarile facute de  către FBI sau ofiterii politiei americane de a pune mana pe temutul John Dillinger au esuat, trocul facut de romanca în schimbul permisiunii de a trăi mai departe în SUA a constat în atragerea lui Dillinger intr-o cursa. Speriata de posibilitatea de a fi deportata în Romania, Anna a acceptat propunerea celor de la  FBI si a  acceptat sa colaboreze pentru prinderea lui John Dillinger.

                 


In  seara zile de 22 iulie 1934 , Anna Sage, Polly Hamilton (prostituata favorita a lui John  Dillinger- o apropiata a Anei Cumpanasu) şi John Dillinger au mers impreuna la cinematograful Biograph Theater din Chicago. Cu câteva ore inante insa , Anna Sage ii contactase pe agenţii FBI pentru a-i informa că îl va întalni pe John Dillinger. Cum John Dillinger era aproape imposibil de recunoscut din cauza operatiilor estetice, Sage le-a spus agentilor că va purta o rochie roşie, iar barbatul care va sta langă ea şi prietena ei  Polly cand vor iesi din cinematograf va fi John Dillinger. Pentru o siguranta si mai mare, Anna le-a spus agentilor FBI că în momentul în care ea se va afla langa John Dillinger va arunca pe jos o batistă. Scenariul gandit de romanca împreuna cu agenţii americani a fost respectat pana la cel mai mic amanunt. John Dillinger nu a avut nicio sansa, fiind împuscat mortal în cap.
Cu tot ajutorul dat FBI,  fiind urmarita de apropiatii lui Dilinger, Anna Sage se intoarce in Romania in anul 1936. Moare in anul 1947 in Timisoara.


 Surse: www.vestea.us si www.quebec.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu