Act de abdicare


ACTUL DE ABDICARE a Regelui Mihai: "Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de Stat"


SURSA
REALITATEA.NET


În 30 decembrie 1947, a avut loc abolirea monarhiei în România, iar regele Mihai a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara. În vreme ce unii îl acuză pe Regele Mihai că a renunţat prea uşor la tron, fostul suveran spune că a cedat puterea pentru a evita vărsarea de sânge.

Conjuctura care a făcut posibilă schimbarea formei de guvernământ este însă controversată. Sunt voci care îl acuză pe Regele Mihai că a renunţat prea uşor la tron şi că a lăsat ţara pe mâna comuniştilor. Pe de altă parte, fostul suveran spune că a cedat puterea pentru a evitat vărsarea de sânge.

Convocat de urgenţă de către premierul comunist Petru Groza în dimineaţa zilei de 30 decembrie 1947 pentru a discuta o "chestiune de familie", Regele Mihai s-a trezit prins într-o capcană. I s-a pus în faţă actul de abdicare pe care trebuia să-l semneze.
Mihai I, Prinţ de Hohenzolern (n. 25.10.1921, Sinaia, România) Rege al României (1927-1930,1940-1947). După ce tatăl său, viitorul rege Carol II, a fost exclus de la succesiunea regală (1926), Mihai a fost proclamat rege sub o regenţă din trei membri, scrie istoriiregasite.wordpress.com.

Carol a pretins tronul în 1930, iar Mihai a primit titlul de prinţ moştenitor. În septembrie 1940, guvernul lui Ion Antonescu a organizat o lovitură de stat, îndepărtându-l pe Carol şi proclamându-l rege pe Mihai (în vârstă de 18 ani), fără ca acesta să depună jurământul şi fără votul de aprobare al Parlamentului (suspendat la acea vreme).

În 1944 a participat la lovitura de stat ce a răsturnat regimul militar şi a slăbit legăturile României cu Puterile Axei. S-a opus vehement venirii la putere a comuniştilor, dar a fost silit să abdice pe 30 decembrie 1947. A plecat în exil stabilindu-se în final în Elveţia.

În 1997 i-a fost redată cetăţenia română. Prin legăturile de rudenie pe care le are cu monarhiile europene şi anvergura importanţei sale istorice, a fost un ambasador neoficial în procesul aderării României la Uniunea Europeană şi la NATO. Este membru al Academiei Române

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu