Valeria Borza

Valeria Borza, campioana banateana la tenis de masa, a murit la 29 de ani

autor: FrontPress 20.12.2013

Valeria BorzaJucătoarea de tenis de masă Valeria Borza a murit joi seară în Franţa, din cauza unei meningite bacteriene. Sportiva din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, avea 29 de ani şi era legitimată la echipa franceză Lys-lez-Lannoy.
Presa din Franţa a anunţat că tânăra se îndrepta spre un autobuz care urma să o ducă spre aeroportul din Charleroi pentru a veni în România cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Jucătoarea a acuzat dureri de cap extrem de puternice şi a fost transportată la spitalul din Roubaix, unde a fost dusă la secţia de reanimare, dar a intrat rapid în comă. Diagnosticată cu meningită bacteriană, Valeria Borza a încetat din viaţă la ora 18:15.
Meningita bacteriană este o infecţie gravă a fluidului din măduva spinării şi a celei care înconjoară creierul. Sunt trei tipuri de bacterii care pot cauza această boală. Aceste bacterii trăiesc adesea în organismul uman, cel mai frecvent la nivelul nasului şi al gâtului fără să provoace afecţiuni. Totuşi, aceste bacterii pot provoca meningită dacă pătrund în circulaţia sanguină. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50 la sută. Cei care se salvează pot rămâne cu sechele grave. Meningita bacteriană se transmite de obicei prin intermediul salivei sau a secreţiilor nazale infectate.
“Sunt în stare de şoc, nu-mi vine să cred, ne-am întâlnit ultima dată la Europenele de la Schwechat, din luna octombrie. Era o stângace foarte bună! A murit din cauza unei meningite bacteriene”, a declarat pentru ProSport jucătoarea Eliza Samara.
“S-a născut la Caransebeş, iar de la vârsta de 13 ani a mers la Centrul Olimpic de la Bistriţa. A stat acolo până a terminat junioratul. E medaliată la Europenele de cadeţi în proba pe echipe şi avea foarte multe calităţi. După ce a terminat junioratul, Vali a mers mai întâi în Spania, iar apoi în Franţa, unde se stabilise. Sunt foarte trist”, a spus şi Viorel Filimon, fost antrenor al Valeriei Borza şi actualul selecţioner al reprezentativei feminine.
Conform statisticii Federaţiei Române de Tenis de Masă, Valeria Borza a fost campioana naţională la simplu junioare în anii 2000 şi 2001, iar în 2005 a fost campioană a României în proba de dublu mixt.
Deşi era departe de ţară, tânăra sportivă nu s-a ferit niciodată să-şi afirme identitatea. “La Multi Ani Romania! La Multi Ani romanilor de pretutindeni!!!”, este printre ultimele mesaje postate de aceasta pe o retea de socializare, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Mesajul de 1 decembrie este însoţit şi de o imagine cu tricolorul românesc pe care stă scris “Arată-le tuturor că iubeşti România”Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu