Sunt abonat la un newsletter al unei firme de recrutare. Erau cateva joburi bunicele si ma batea gandul sa trimit o aplicatie. La un moment dat, tot privind pe acolo, prin zona aceia de monitor interesanta doar pentru someri, mi-a atras atentia un sondaj ad-hoc de opinie. Intrebarea la care raspunsese un numar semnificativ de persoane, suna astfel: Ce profesii credeti ca merita cele mai mari salari? M-am gandit putin si am bifat casuta care mi-o indica pe cea de cercetator. Apoi mi s-a permis sa vizualizez rezultatele. Atentia mi-a fost atrasa de faptul ca pe primele locuri, cu procente semnificative, situate intre douazeci si aproape patruzeci la suta, se aflau in ordine medicii, profesorii si cercetatorii. Socul cel mare vine cand privesti in subsolul clasamentului, ca sa ma exprim in limbajul domnului Tolontat spre o pilda. Politistii, magistratii (incluzand aici judecatorii si procurorii) au o marja de stima pecuniara din partea populatiei situata undeva intre un procent si ceva si patru si un pic. Cel mai rau insa nu stau reprezentantii fortelor de represiune ci functionarii din primarii, din ministere si vai de mama lor, cei din institutiile culturale. Cei care conduc tara, si nu ma refer la puterea executiva ci la cea legislativa, se ridica putin peste un procent. Datele verificarii acesteia oricat de nestiintifice, ne arata un lucru simplu, de fapt un secret de toti stiut si care se vede cu ochiul liber: ca increderea oamenilor in reprezentantii statului de orice natura ar fi ei, este cat se poate de mica, asimptotica spre valoarea nevaloare zero! In schimb, ramane ridicata cea dedicata medicilor ( e normal pe undeva, fiecare ne gandim la boala…), a profesorilor (fiecare avem, am avut sau vom avea copii la scoala) si surprinzator cea pentru cercetatori (cu toate ca nu toti - ba din contra - avem postat in sufragerie cate un doctor in matematici...). Cultura ca de obicei sta cel mai prost… Sunt numeroase cauzele care au dus la o asemenea ura as putea spune fara sa gresesc, a cetatenilor fata de anumite segmente sociale care s-au coagulat in adevarate caste. De aici cred ca ar trebui inceputa adevarata reforma a statului, cea mult clamata de presedintele Basescu. Cum sa doresti ca unui functionar arogant sa i se mareasca salariul? Dar unui functionar de la minister care incepe programul cand are chef? Ori unui politist dupa care dai cu tunul atunci cand chiar ai nevoie de sprijinul legii si care cand isi face simtita prezenta e cat se poate de indolent ca sa nu spun nesimtit? Ce sa mai vorbim de magistratii care fac scapati pe banda rulanta infractori notorii ori care chiar se incuscresc olecuta cu ei? Cat despre politicieni nu avem cuvinte caci racneste de la sine procentul: 1,72% dintre cei intervievati ii vad ca merita mai multi bani…
“Sondajul” a fost realizat pe Internet si la el raspunsesera pana ieri 1981 de oameni, presupun aflati in cautarea unui loc de munca.
Dar iata cifrele:
Profesori – 22,72%
Cercetatori – 20,24%
Medici – 38,41%
Functionari din primarii – 1,31%
Functionari din ministere – 0,96%
Functionari din instit. culturale – 0,81%
Politisti – 3,8%
Procurori – 1,97%
Judecatori – 4,43%
Parlamentari – 1,72%
Eu mai am in vedere si un alt aspect. Pe langa cele discutate de dvs.
RăspundețiȘtergereCred ca au alergat foarte multi catre astfel de meserii si s-a format (de mult) o adevarata inflatie in astfel de locuri de munca. Ce nu presupune totusi prea multa munca, ci doar o pregatire si o updatare perioadica sumara (se poate si fara mare efort, orientativ, sunt deja muncitori calificati cu mintea, pe langa cei cu mana); dupa care se culeg roadele unor remuneratii si surplusuri de felul celor cunoscute .
Cand sunt multi, ratia pesonala se diminueaza (!!) si atunci isi cauta surplus de "ratie", multe cazuri sunt slujbasi la colaborare. Se face garda personala, invatatura personala, se iau "cazuri" in plus, etc. Viata trebuie intretinuta cand ai o vila si 3 4 masini deja, copii pe la colegii in strainatate, etc. Si nu ma leg de altele, ca sa nu para ca atac, departe de mine asta. Discut si eu realitatea in mijlocul careia traiesc !!!
Toate cele bune !!
Hei! Domnule Mircea!
RăspundețiȘtergereAi uitat ce este mai important, MUNCITORIMEA care să producă, să aducă un plus de valoare în ţara asta! Să avem ce vinde, ce exporta ca să facem bani mulţi să îi putem ţine pe cei care i-ai scos în evidenţă.:)
Degeaba învaţă, cercetează, se bat, fură , se judecă etc....dacă în curând dispar banii şi nimeni nu va mai plăti nimic, nimănui!
Aş pune la:
nr. 1 muncitorii cu 20% şi apoi ceilalţi.