Craciunul de atunci si de acum

Noapte liniştită (Silent night)... Aşa spune un cântec al sezonului. Îmi lipesc nasul de geam şi privesc în depărtare. Totul este alb. Pătura de nea s-a aşternut uşor, liniştit, peste oraş. Podoabele colorate lucesc în dreptul stâlpilor de curent electric. Arborii au căpătat ca îmbrăcăminte plase de beculeţe. Par nestemate într-un ocean de alb-argintiu. Fulgii zglobii şi veseli dansează mai lent sau mai repede, în funcţie de muzica pe care doar ei o aud.Privesc spre cer. Oare vine Moş Crăciun? Parcă în departare se zăreşte sania, trasă de reni.
Zâmbesc... Cum o fi fost această noapte, acum mulţi ani, când s-a născut Iisus Hristos?
În folclor se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Ajungând la casa unui anume Crăciun, este dusă de soţia acestuia în grajd, unde dă naştere lui Iisus. De asemenea, se spune că în noaptea sfântă a naşterii lui Hristos s-au deschis cerurile şi Duhul Sfânt a coborât asupra Fiului lui Dumnezeu, luminând grajdul în care domnea întunericul. Crăciunul este o sărbătoare sfântă care aduce lumină în sufletele oamenilor.
În această perioadă, brazii foşnesc în pădure. Sunt nerăbdători să ajungă în casele oamenilor, să le simtă emoţia şi bucuria Sfintei Sărbători. Împodobirea pomului de Crăciun este un obicei, venit cel mai probabil de la popoarele germanice sau chiar ariene. Încetul cu încetul, acesta a intrat în tradiţia creştină. Acum mulţi ani în urmă, pomul de Crăciun era împodobit cu mere, prăjituri şi dulciuri, dar, odată cu trecerea anilor, tradiţiile şi obiceiurile s-au schimbat, iar oamenii odată cu ele. Sărbătoarea Crăciunului a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie pentru creştini, dar mai ales pentru copii, care aşteaptă cu nerabdare, an de an, zilele în care merg să colinde, împodobesc bradul, se duc la biserică, primesc cadouri, se bucură de Naşterea Domnului, la o masă îmbelşugată de familie, în mijlocul celor dragi.Frumos... poveste... Câţi dintre noi mai trăiesc adevăratul miracol al acestei Sarbatori? Câţi dintre noi ştim cu adevărat ce înseamnă această noapte? Ştim să daruim din puţinul sau multul nostru celor care nu au deloc?De curând, am ajuns la biserică. O fetiţă drăguţă, firavă, cu ochi blânzi de căprioară, curat îmbrăcată, dar atât de subţire, îmi atinge uşor umărul şi îmi spune, cu teamă: "Tanti, nu vreau bani. Merg cu dumneavoastră să-mi luaţi ceva de la alimentara. Ştiţi, la noi nu va veni Moş Crăciun! Suntem săraci!" În acel moment, mi s-au umplut ochii de lacrimi dar am reuşit să-i spun: "Draga mea, nu există copii săraci şi copii bogaţi. Copiii sunt buni şi răi. Iar Moş Crăciun îi iubeşte cu ardoare pe cei cuminţi, iar celor obraznici le aduce lucruri care să-i înveţe să devină cuminţi şi ascultători. Va veni şi la tine." Am să-i pregătesc un pacheţel cu mâncare, dulciuri şi ceva rechizite şi am să i le duc... din partea lui Moş Crăciun, bineînţeles. Voi fi doar un intermediar.
Dragilor, învăţaţi să dăruiţi, din jucăriile voastre, din lucrurile voastre, din bucuriile voastre şi celor care nu le pot avea niciodată, decât prin bunătatea voastră.E greu să fim buni, dar magia Crăciunului ne îmblânzeşte, ne înmoaie orgoliul şi indiferenţa. Forţându-ne să fim buni, ne facem nouă un bine, ne căpătăm iertarea lui Iisus Hristos, ne spălăm greşelile.Să fim pentru o zi şi o noapte îngeri! Să zâmbim şi să îmbrăţişăm oamenii de lângă noi, pe care adesea îi încărcăm cu problemele noastre, cărora nu le acordăm suficient timp şi atenţie, pe care uităm să îi ascultăm...Te aşteptăm Moşule drag, făcând daruri frumoase celor care au nevoie!Se aud zurgălăi... mă retrag de la geam, să nu-l sperii pe Moşu’!Crăciun Fericit! Zâmbetul şi bucuria să vă fie oaspeţi permanenţi, oameni buni!
Claudia

2 comentarii:

  1. Daruind vei dobandi!

    Am ajuns in momentul in care imi place mai mult sa daruiesc decat sa primesc... bucuria celorlalti ma face fericita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Crăciunul e special întradevăr. Ne simţim mult mai bine în perioada asta. Oare de ce? Or fi zeii mai îngăduitori?

    RăspundețiȘtergere