Maimuta persoana fizica ?


SUA: instanţa judecă declararea cimpanzeilor persoane fizice
De Ioana Raluca Ghioarcă | Yahoo News – 6 ore în urmă


Chiar dacă nu pot vorbi, cimpanzeii ar putea fi reprezentaţi legal


Un grup de activişti din SUA a intentat un proces la Curtea Supremă de justiţie din New York în numele a 4 cimpanzei, solicitâd respectarea dreptului lor la libertate fizică, drept garantat în faţa legii americane tuturor pesoanelor. Animalele sunt ţinute în cuşti de persoane fizice sau juridice private din statul New York.

„Atunci când vor merge în instanţă în numele primilor reclamanţi cimpanzei, le vom cere judecătorilor să recunoască, pentru prima dată, că aceste fiinţe autonome, complexe din punct de vedere cognitiv au dreptul legal de a nu fi încarcerate”, a declarat pentru cnn.com, Steven M. Wise, fondator şi preşedinte al organizaţiei Nonhuman Rights Project.

Cimpanzeii pentru care activiştii pledează sunt: Tommy (26 de ani), încarcerat într-un parc pentru rulote din Gloversville, Kiko (26 de ani), care a lucrat anterior în industria de divertisment şi trăieşte acum într-o cuşcă pe o proprietate privată din Niagara Falls, Hercules şi Leo, doi cimpanzei tineri deţinuţi de Centrul de Cercetare New Iberia şi folosiţi în cadrul unui proiect al Universităţii Stony Brook.

„Nu cu mult timp în urmă oamenii erau de acord asupra faptului că sclavii nu pot fi persoane fizice, ci doar proprietatea cuiva. Noi vom susţine, plecând de la dovezi ştiinţifice că a venit vremea să recunoaştem că aceste animale nu pot fi exploatate în continuare ca şi când ar fi proprietatea oamenilor”, a mai spus Steven Wise.

Alţi activişti pentru drepturile animalelor susţin că imposibilitatea de a se exprima verbal nu reprezintă un motiv pentru care cimpanzeii nu pot fi reprezentaţi legal. Aşa cum copiii pot fi luaţi de lângă părinţii abuzivi de la vârste foarte fragede, deşi ei nu pot vorbi în instanţă, şi cimpanzeii ar trebui să poată fi ajutaţi, a declarat Joyce Tischler, co-fondator al Animal Legal Defense Fund.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu